Israelul și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, un pas important spre încheierea unui conflict ce durează de mai bine de un an. Acordul, mediat de Qatar, SUA și Egipt, prevede o încetare a ostilităților pe o perioadă de șase săptămâni, timp în care Israelul va retrage treptat trupele din centrul Fâșiei Gaza, iar palestinienii strămutați în nord vor putea să se întoarcă acasă.
În acest interval, Hamas va elibera 33 de ostatici, urmând ca, până la finalul celor șase săptămâni, să îi lase liberi pe toți ostaticii. În schimb, Israel va elibera 30 de deținuți palestinieni pentru fiecare ostatic eliberat.
Acordul include și ajutoare umanitare esențiale pentru locuitorii din Gaza. Conform BBC, în fiecare zi vor intra câte 600 de camioane cu ajutoare prin punctul de trecere Rafah, la granița cu Egiptul. Aceste ajutoare vor include cisterne cu combustibili, care vor alimenta ultimele unități medicale din Gaza și vor fi folosite pentru refacerea infrastructurii, precum centralele electrice și sistemele de apă curentă și canalizare, distruse în timpul conflictului.
În ceea ce privește implementarea acordului, acesta va intra în vigoare pe 19 ianuarie 2025, ziua în care mandatul președintelui Joe Biden va expira. Biden a declarat că, pe parcursul celor șase săptămâni de încetare a focului, negocierile pentru o încetare permanentă a conflictului vor continua, iar eforturile se vor concentra pe găsirea unui acord pe termen lung.
Președintele israelian, Isaac Herzog, a confirmat acordul ca o „mișcare importantă” și necesară pentru eliberarea ostaticilor, dar a subliniat că implementarea acestuia va aduce provocări semnificative. Herzog a cerut Guvernului și Cabinetului să aprobe acordul, iar acesta urmează să fie supus unei aprobări suplimentare de către Cabinetul de Securitate și Guvernul reunit. În continuare, oponenții acordului vor avea posibilitatea să depună plângeri la Curtea Supremă a Israelului.