VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Iordanca-Rodica Iordanov: Agenții economici, indiferent pe care mal se află, trebuie să se conformeze cerințelor de mediu

„Prin impunerea și cererea către uzina metalurgică de la Rîbnița, dar și față de celelalte uzine – că mai avem încă două surse foarte mari de poluare, cum ar fi uzina de ciment și uzina de cărămidă – cererea noastră este ca ei să se conformeze cerințelor de mediu. De aceea se cere foarte mult ca aceste uzine să aibă autorizație de mediu și tot procesul de verificare, evaluare până la eliberarea autorizațiilor, fiindcă în caz contrar nu vom face față procesului de asigurare a calității aerului”. Declarația a fost făcută de către Iordanca-Rodica Iordanov, Secretar de stat al Ministerului Mediului în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la „Vocea Basarabiei”.

Iordanca-Rodica Iordanov a menționat că pentru a avea un sistem de monitorizare, control, impunere, contracarare, trebuie să existe un mecanism de autorizare, iar, în prezent, acesta se află în proces de implementare.

Totodată, oficialul spune că mecanismul de control trebuie să fie valabil pentru uzinele de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Noi suntem foarte fermi pe poziția noastră, noi, domeniul mediului, că agenții economici, indiferent pe care mal se află, ei trebuie să se conformeze cerințelor de mediu, ceea ce ar însemna să dețină autorizație, să se înregistreze în procesul de raportare, să aibă tehnologii de monitorizare și, mai mult ca atât, să plătească la bugetul de stat pentru poluarea mediului”, a subliniat oficialul, precizând că acest aspect rămâne a fi cel mai vulnerabil.

Referindu-se la nivelul de poluare cauzat de uzina metalurgică de la Rîbnița, Iordanca-Rodica Iordanov a specificat că „până la momentul de față, noi declaram că este o poluare din partea stângă a Nistrului din cauză că nu exista niciun mecanism de control. Noi nu cunoșteam care sunt procesele tehnologice, nu cunoșteam dacă există vreun sistem de monitorizare, doar vedeam acel fum negru care iese din hornurile de la aceste uzine. Acum, ca să-i putem sancționa, ca să cerem sau să putem face anumite interdicții trebuie să avem un mecanism de control, și anume această autorizație trebuie să existe, iar ei trebuie să se conformeze”, a spus Secretarul de stat al Ministerului Mediului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.