VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Munteanu, învestit în funcția de procuror general al R. Moldova. Maia Sandu: Eu și cetățenii așteptăm să se facă dreptate

Ion Munteanu, candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj în cadrul concursului organizat de Consiliul Superior al Procurorilor, a fost învestit în funcția de procuror general. 

„Jur să respect cu strictețe Constituția, legile Republicii Moldova, drepturile și libertățile omului și să respect obligațiile pe care le avem”, a declarat Ion Munteanu în cadrul ceremoniei oficiale organizată la sediul Procuraturii Generale.

La eveniment a participat șefa statului Maia Sandu care a felicitat noul Procuror General și a exprimat încrederea în capacitatea instituției de a lupta cu corupția, element determinant pentru consolidarea statului de drept. Maia Sandu a subliniat că noul procuror general are o misiune complicată.

„Astăzi, din păcate, în justiție se face mai puțin decât se vorbește și a venit timpul să se facă mai multe, mai repede, mai ferm. Și eu, și cetățenii așteptăm să se facă dreptate. Cei care au comis acte de corupție și au încălcat legea trebuie să fie sancționați. În justiție și procuratură trebuie să avem oameni onești, profesioniști, oameni care lucrează pentru Republica Moldova și cetățenii ei,” a declarat Maia Sandu.

În cadrul discursului său, noul Procuror General a subliniat angajamentul său ferm pentru o justiție echitabilă și transparentă, respectarea principiilor legalității și imparțialității, evidențiind obiectivele și prioritățile pentru mandatul său.

Menționăm că președinta Maia Sandu a semnat, astăzi, 1 iunie 2024, Decretul privind numirea lui Ion Munteanu în funcția de Procuror General al Republicii Moldova. Candidatura lui Ion Munteanu a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor, în urma ședinței din 31 mai curent. 

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a câștigat proba de interviu pentru funcția de procuror general. Candidatul a obținut cel mai mare punctaj – 9,21. Ceilalți doi procurori, înscriși în cursă, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, au obținut 8,8 și, respectiv, 7,92 de puncte.

Numirea procurorului general este unul dintre aspectele care urmează a fi soluționate pentru ca Republica Moldova să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Se așteaptă că negocierile ar putea începe la sfârșitul lunii iunie.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție.

Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general, din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.