Ion Munteanu, candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj în cadrul concursului organizat de Consiliul Superior al Procurorilor, a fost învestit în funcția de procuror general.
„Jur să respect cu strictețe Constituția, legile Republicii Moldova, drepturile și libertățile omului și să respect obligațiile pe care le avem”, a declarat Ion Munteanu în cadrul ceremoniei oficiale organizată la sediul Procuraturii Generale.
La eveniment a participat șefa statului Maia Sandu care a felicitat noul Procuror General și a exprimat încrederea în capacitatea instituției de a lupta cu corupția, element determinant pentru consolidarea statului de drept. Maia Sandu a subliniat că noul procuror general are o misiune complicată.
„Astăzi, din păcate, în justiție se face mai puțin decât se vorbește și a venit timpul să se facă mai multe, mai repede, mai ferm. Și eu, și cetățenii așteptăm să se facă dreptate. Cei care au comis acte de corupție și au încălcat legea trebuie să fie sancționați. În justiție și procuratură trebuie să avem oameni onești, profesioniști, oameni care lucrează pentru Republica Moldova și cetățenii ei,” a declarat Maia Sandu.
În cadrul discursului său, noul Procuror General a subliniat angajamentul său ferm pentru o justiție echitabilă și transparentă, respectarea principiilor legalității și imparțialității, evidențiind obiectivele și prioritățile pentru mandatul său.
Menționăm că președinta Maia Sandu a semnat, astăzi, 1 iunie 2024, Decretul privind numirea lui Ion Munteanu în funcția de Procuror General al Republicii Moldova. Candidatura lui Ion Munteanu a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor, în urma ședinței din 31 mai curent.
Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a câștigat proba de interviu pentru funcția de procuror general. Candidatul a obținut cel mai mare punctaj – 9,21. Ceilalți doi procurori, înscriși în cursă, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, au obținut 8,8 și, respectiv, 7,92 de puncte.
Numirea procurorului general este unul dintre aspectele care urmează a fi soluționate pentru ca Republica Moldova să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Se așteaptă că negocierile ar putea începe la sfârșitul lunii iunie.
Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție.
Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general, din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.