VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Ceban: Din cauza inflației majore bugetele locale sunt epuizate

Primarul General, Ion Ceban, care participă la cea de-a 43-ea sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei de la Strassbourg, a vorbit cu Președintele Forului, Leendert Verbeek, despre situația în care se află în prezent administrațiile publice locale din Republica Moldova. Potrivit edilului capitalei din cauza inflației majore care se atestă în R. Moldova, resursele planificate în bugetele locale sunt epuizate.

Primarul general a mai afirmat că, cheltuielile pentru întreținerea instituțiilor sociale, în special a celor preșcolare (grădinițe), sunt în mare parte acoperite doar pentru primele nouă luni ale anului 2022. Astfel, există riscul ca multe autorități locale, care nu dispun de venituri suplimentare, să nu poată acoperi cheltuielile pentru personal și alte servicii.

Totodată, Ceban susține că din cauza lipsei de consultare, informare și comunicare adecvată din partea autorităților centrale, nu există o înțelegere clară cu privire la compensarea cheltuielilor și susținerea autorităților locale. „În contextul situației create, este amenințată buna funcționare a tuturor instituțiilor publice, inclusiv a grădinițelor, din cauza temerilor privind acoperirea cheltuielilor pentru energie electrică și gaz. Mai mult, din cauza inflației majore, resursele planificate în bugetele locale sunt epuizate”.

Primarul de Chișinău a ținut să remarce că deși a fost elaborat un document de către CALM, privind reforma descentralizării, cu formularea angajamentelor clare și semnat de toate partidele parlamentare actuale, fiind elaborată și o foaie de parcurs comună, până astăzi au fost luate în calcul doar unele aspecte minore, iar problemele vitale pentru primăriile din republică nici nu au fost discutate.

Potrivit edilului capitalei, în prezent se atestă o lipsă de dialog cu autoritățile centrale vizavi de elaborarea bugetului pentru anul 2023, pentru APL-uri nu este clară politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, iar subiectul privind achizițiile publice trezește mai multe întrebări în rândul aleșilor locali.

„În contextul acordării în acest an Republicii Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, administrațiile publice locale au mizat pe asumarea de către Guvern a descentralizării și reformelor în ceea ce privește guvernarea locală, descentralizarea și reformele administrației publice, însă pe acest aspect se atestă o stagnare. Mai mult, în contextul crizei economice regionale, situația din țară, inclusiv cea economică, se agravează aproape săptămânal. Respectiv, autoritățile locale, pe lângă toate provocările administrative, problemele financiare acute și lacunele legislației, menționate în foaia de parcurs, sunt puse în situația când trebuie să găsească soluții pentru a asigura funcționalitatea lor și a instituțiilor din subordine”, se arată în comunicatul Primăriei Chișinău.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.