VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Investiții de 50 milioane de euro: 46 de școli din Moldova vor fi renovate energetic

46 de școli din întreaga țară vor fi renovate energetic în cadrul proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”. Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru implementarea proiectului a fost semnat astăzi de ministrul Victor Parlicov și Inguna Dobraja, Directoarea de Țară a Băncii Mondiale pentru Moldova.

Potrivit Ministerului Energiei, datorită acestui proiect, în aceste școli se va reduce consumul de energie cu până la 65%.

„Lucrările vor include izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat. De asemenea, vor fi instalate pompe de căldură, colectoare solare termice și panouri fotovoltaice pe acoperișurile existente ale școlilor. Aceste măsuri vor aduce beneficii directe pentru peste 46 de mii de tineri, profesori și angajați ai instituțiilor educaționale, asigurând un nivel sporit de confort”, precizează Ministerul Energiei.

Totodată, potrivit sursei citate, proiectul include și îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie termică în clădirile publice, inclusiv în 11 școli, prin instalarea a aproximativ 250 de puncte termice individuale și reconfigurarea rețelei de alimentare cu energie termică din sistemul centralizat. În plus, se vor implementa măsuri de răspuns în situații de urgență.

Pe lângă beneficiile în ceea ce privește confortul și modernizarea infrastructurii, proiectul va aduce economii semnificative de energie.

Se estimează că lucrările de renovare și modernizare vor conduce la o reducere de aproximativ 55% a consumului de energie în clădirile vizate, cu economii anuale de aproximativ 550 GWh, ceea ce reprezintă aproximativ 1,7% din consumul final de energie al Republicii Moldova. În anumite cazuri, economiile de energie pot ajunge până la 60-65%, ceea ce înseamnă până la 800 GWh pe an”, mai subliniază sursa citată.

Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” are un buget total de 54,5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către BIRD, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferite de Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW)”. Proiectul se va desfășura între 2024 și 2029 și va fi gestionat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.