VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

INVESTIGAȚIE / Secretul din Karlovy Vary. Cum a avut Stoianoglo un Crăciun de poveste pe banii sponsorului lui Șor

Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.

Fost procuror general al R. Moldova în perioada 2019 – 2021, Alexandr Stoianoglo, este susținut astăzi în turul doi al alegerilor prezidențiale de principalii subiecți ai anchetelor penale ale procurorilor. Unii dintre ei, eliberați din detenție în timpul mandatului său la Procuratura Generală. Cel mai mult a surprins însă opinia publică susținerea oferită de principalul figurant în dosarul furtul miliardului, oligarhul fugit la Moscova, Ilan Șor. 

Stoianoglo, vecin cu Șor timp de 20 de ani

În martie 2021, venit în Parlament pentru a cere ridicarea imunității a doi deputați din Partidul Șor, Denis Ulanov și Petru Jardan, Alexandr Stoianoglo nu a ezitat să facă o declarație fără precedent despre Șor, de la tribuna principală a Parlamentului.

„Sergiu Litvinenco – Prima întrebare: Cine este conducătorul grupului criminal organizat despre care vorbiți în sesizare – Plahotniuc sau Șor?

Alexandr Stoianoglo: Plahotniuc este, în cazul dat, conducătorul organizației criminale, dar domnul Șor al grupului criminal….. Organizația mai mare”, spunea atunci procurorul.

La trei ani și jumătate de la acele declarații, fostul procuror general afirmă că are amintiri frumoase din perioada în care erau vecini cu familia Șor și participa la evenimentele de familie ale acesteia. 

„La noi foarte ușor se pun pe oameni etichete. Faptul că domnul Șor a fost tras la răspundere penală, el trebuie să răspundă. Dar nu am văzut nicio condamnare în care să fie numit membru al unei organizații criminale. Față de omul Șor, eu nu am nici o pretenție, absolut nici o pretenție”, a declarat Stoianoglo în timpul unui interviu pentru o televiziune rusească. 

„Eu cu domnul Șor, cu familia lui, trăiesc într-o scară mai mult de 20 de ani. Eu îl cunosc pe domnul Șor din copilărie. Și familia lui – și mama și tata sunt oameni adevărați. Eu nu am cum să am ceva împotriva familiei Șor”, a spus fostul procuror într-o emisiune de la noi.

Blocul în care, timp de 20 de ani, Alexandr Stoianoglo a fost vecin cu Ilan Șor, condamnat penal la 15 ani de închisoare pentru implicare în furtul miliardului, se află pe str. Florica Nița din Capitală. Este un bloc select, accesul spre el este îngrădit de o bară de protecție și este asigurat cu pază. În același bloc au apartamente mai multe persoane notorii din R. Moldova: fostul primar Serafim Urechean, fosta deputata Vitalia Pavlicenco și familia fostului lider democrat Dumitru Diacov.

În 2015, un apartament în acest bloc și-a cumpărat și fiica lui Alexandr Stoianoglo. Pe atunci, Cristina Stoianoglo avea 19 ani, era studentă, iar pe apartamentul de 134 de m.p. a plătit circa 830.000 de lei. Acest apartament este vecin cu cel al părinților săi și este astăzi obiect al unui dosar penal în care fostul procuror general este învinuit de îmbogățire ilicită. 

Vacanța de Crăciun din Cehia, achitată de un prieten

Apartamentele din același bloc și relațiile de prietenie de peste 20 de ani nu sunt, aparent, singurele lucruri care îi leagă pe Stoianoglo și Șor. Informații ajunse în posesia Cutia Neagră PLUS arată că la începutul acestui an, soții Stoianoglo și-ar fi petrecut vacanța de iarnă în compania unui om de afaceri care a sponsorizat în ultimul an mai multe proiecte sociale promovate de Ilan Șor. 

Destinația aleasă a fost prestigioasă – stațiunea balneară cehă, Karlovy Vary. Hotelul pentru sejurul soților Alexandr Stoianoglo și Țvetana Curdova, dar și prietenii lor, ar fi fost achitat de omul de afaceri Mihail Apostol.

Hotelul de patru stele Royal Regent este situat chiar în centrul faimosului orășel balnear Karlovy Vary, cunoscut drept unul dintre cele mai vechi spa din Europa. Beethoven, împăratul Franz Joseph, Chopin, Mozart, Paganini, Freud şi multe alte celebrităţi ale vremii veneau să se relaxeze în Karlovy Vary. În perioada sovietică, orășelul era principala atracție a înalților cinovnici sovietici. 

Hotelul Royal Regent este apreciat pentru diversitatea serviciilor spa le care le ofera. Datele din registrul companiilor din Cehia arată că doi dintre proprietarii afacerii sunt cetățeni ruși – Valerii și Mihail Kondratiuk.

Pe 6 ianuarie 2024, la Royal Regent ar fi ajuns și soții Stoianoglo, împreună cu prietenii lor de familie soții Doagă, dar și soții Djema și Mihail Apostol. Serviciile de cazare au costat aproape 9.000 de euro, bani achitați de Mihail Apostol. 

Prietenul lui Stoianoglo – unul dintre sponsorii lui Șor

Mihail Apostol a ajuns în atenția Cutiei Negre încă în vara acestui an atunci când documentam investigația despre sponsorii proiectului GagauzyiaLand. Potrivit unor informații obținute atunci, Mihail Apostol a donat, pe 3 ianuarie 2024, cu două zile înainte de a pleca în vacanță cu soții Stoianoglo, 350.000 de lei companiei Mislat SRL pentru lucrări de construcție în Grădina Publică din Orhei. Acest parc reprezintă o carte de vizită al Orheiului și  un instrument electoral al lui Ilan Șor. SRL Mislat a fost antreprenor principal al lucrărilor de construcție și la GagauziyaLand și Orheiland. 

Pe parcursul anului trecut, Mihail Apostol a mai sponsorizat proiecte sociale în interesul lui Ilan Șor. Potrivit unei alte decizii a Consiliului Municipal Orhei, în august 2023, Apostol a donat 1,8 milioane de lei pentru reparația grădiniței Albinuța din Orhei. Inaugurarea grădiniței renovate s-a făcut cu mare fast și cu participarea lui Ilan Șor. Într-o scurtă intervenție video de pe un ecran mare instalat în fața grădiniței, Șor s-a lăudat cu acest nou cadou oferit de echipa lui orheienilor. 

Ulterior, știri publicitare despre această realizare a echipei Șor au împânzit internetul.

Cancelaria de Stat a contestat în judecată deciziile prin care Primăria Orhei a acceptat sponsorizările făcute de Apostol. Bărbatul a fost atras în procesul de judecată, dar ignoră ședințele instanței. 

„Consiliul Municipal Orhei eronat a interpretat legea. A adoptat aceste decizii neținând cont de legea cu privire la achizițiile publice și la licitații, a încălcat legislația privind acceptarea donațiilor din partea sponsorilor conforma Legii 436 a administrației publice locale. Noi nu cunoaștem cine sunt sponsorii direct și ce reprezintă aceste persoane. Aici este vorba în două decizii de două persoane fizice și o persoană juridică. Proveniența acestor sume mari de bani nu este cunoscută. Noi ne-am axat doar pe aspectul de legalitate asupra deciziilor și rămâne organele competente ale statului să verifice dacă acești bani au proveniență legală și cine sunt aceste persoane care au alocat acești bani. Aceste persoane sunt atrase în procesul de judecată. Sunt atrase ca terți. La moment nu au participat la ședințe”, a declarat pentru Cutia Neagră PLUS Victor Mătrăgună, șeful Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat.

Probleme cu afacerile din România

În pofida suportului generos oferit proiectelor sociale din Orhei, Mihail Apostol nu are nicio legătură cu acest oraș. Originar din Telenești, bărbatul administrează de câțiva ani afaceri în Iași, România. Este fondator al unei companii de transport rutier de mărfuri „Palaian Trans”, fondată în vara anului 2021.

Raportul financiar al companiei arată că în 2023, când Apostol făcea donații generoase în interesul lui Șor, „Palaian Trans” a înregistrat profit de aproape 180.000 de euro. Profitul companiei a fost de două ori mai mic față de anul precedent, 2022. Dar asta nu l-a împiedicat să ofere mai mult de jumătate din veniturile sale pentru proiectele de imagine ale lui Șor. 

Începutul anului 2024 de asemenea a fost unul complicat pentru afacerile lui Mihail Apostol. O altă companie romanească de transport de mărfuri în care bărbatul deținea 50% de acțiuni, a fost lichidată, după mai bine de 12 ani de activitate. În ultimii doi ani, compania înregistra doar pierderi. 

L-am sunat pe Mihail Apostol pentru a-l întreba ce îl leagă de familia Stoianoglo și de ce a sponsorizat proiectele sociale asumate de Ilan Șor. Bărbatul ne-a închis imediat după ce l-am întrebat despre vacanța din Karlovy Vary. „Ce am eu cu Karlovy Vary? Cine v-a spus toate astea? Ce am eu cu Karlovy Vary? Hai să fiți sănătos”, a spus Apostol și a închis.

A revenit însă mai târziu cu un apel în care a încercat să justifice vacanța comună cu fostul procuror general. „Ce nu am dreptul să plec cu orice om? Ce are una cu alta?  În primul rând, anul trecut, omul (nr. Stoianoglo) nu era în funcție. Doi la mână: Care e problema dacă mâine mă întâlnesc cu Renato Usatîi sau Maia Sandu să servim o cafea?”, ne-a întrebat acesta.  

Nu am reușit să-i adresăm mai multe întrebări, pentru că imediat după ce l-am atenționat că înregistrăm discuția, Mihail Apostol a închis din nou. I-am adresat întrebările în scris, după care l-am contactat iar. Și de această dată, Apostol a evitat să ne răspundă, motivând că nu știe cu cine vorbește. Totuși, bărbatul nu a negat că el a fost cel care a plătit serviciile hoteliere pentru vacanța familiei Stoianoglo. 

Câteva zile la rând am încercat să îl găsim pe Alexandr Stoianoglo pentru a-l întreba despre misterioasa vacanță cu omul lui Șor, dar nu am reușit să îl prindem. Am adresat întrebările prin intermediul persoanei responsabile de comunicare cu presa din stafful electoral al candidatului. Până la publicarea investigației nu am primit însă niciun răspuns.

Jurnaliștii de la publicația cehă Denik N au reușit să confirme informațiile noastre. Inițial, directorul Hotelului Royal Regent, Jan Nevesely, a refuzat să confirme faptul că Alexandr Stoianoglo, soția sa, dar și familia lui Mihail Apostol au fost cazați la ei. După ce i-am spus că unul dintre oaspeții lor a confirmat indirect informația, administratorul hotelului ne-a răspuns că din moment ce avem confirmarea, nu mai are rost să facem trimitere la ei. 

Împărțea cadouri pentru Șor, iar acum îl susține pe Stoianoglo

Relația ca între vecini și vacanța din Cehia pe banii sponsorului lui Ilan Șor nu sunt singurele dovezi ale legăturii dintre fostul procuror general și oligarhul condamnat pentru furtul miliardului. La evenimentul de lansare în alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo a ieșit în fața camerelor de filmat, însoțit de membrii echipei sale de campanie. 

Printre persoanele din primul rând, chiar în dreapta candidatului, se regăsește un fost viceministru al Apărării, Igor Panfile. În ultimii ani, acesta a fost surprins mai mult în compania lui Mark Tkaciuk și la evenimentele organizate de Congresul Civic. În 2018, însă, Panfile presta pentru Ilan Șor. Acesta a fost surprins împărțind pungi cu cadouri protestatarilor veniți la un eveniment organizat de Șor împotriva liderilor opoziției de atunci, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Panfile a declarat anterior jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă că s-a alăturat echipei lui Stoianoglo, pentru că sunt vechi prieteni, iar fostul procuror l-a rugat să îl ajute. „Eu sunt prietenul domnului Stoianoglo. El m-a rugat să-l ajut în perioada electorală. Ceea ce și fac. Mai mult nimic”, le-a spus Panfile jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă.

În mandatul de procuror general al lui Alexandr Stoianoglo, au fost scoși de sub urmărire penală mai mulți exponenți ai grupului Șor. Cele mai cunoscute sunt Marina Tauber și Reghina Apostolova, cercetate penal pentru implicare în furtul miliardului. Procurorul de caz care a dispus scoaterea de sub învinuire a celor două deputate din Partidul Șor era Victoria Furtună. 

La alegerile din 20 octombrie, Furtună a fost susținută deschis de rețeaua de activiști a lui Șor. 

sursa: Cutia Neagră PLUS, TV8

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.