VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Investigație DW: Un institut din Germania a continuat colaborarea științifică cu Coreea de Nord, în ciuda sancțiunilor ONU

 Un institut din Germania a continuat colaborarea științifică cu Coreea de Nord, în ciuda sancțiunilor ONU. Doi cercetători nord-coreeni instruiți la Berlin participă în prezent la programul nuclear al regimului de la Phenian, scrie DW.

Începând cu 2006, ONU a adoptat un total de nouă pachete de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, inclusiv restricții severe privind transferul de tehnologie și schimbul academic. În 2016, în urma unui nou test nuclear, Consiliul de Securitate al ONU a hotărât ca toate statele membre să-și suspende colaborările științifice cu cercetătorii nord-coreeni. 

Excepții pot fi făcute numai în sectorul medical, sau după evaluare de la caz la caz, iar scopul principal este de a preveni transferul de cunoștințe cu dublă utilizare care ar putea fi utilizate atât în ​​scopuri civile, cât și în scopuri militare.

Potrivit DW, un om de știință nord-coreean, care între 2008 și 2010 a fost cercetător al Institutului Max Born pentru Optică Neliniară și Spectroscopie în Puls Scurt (MBI) din Berlin,  le-a confirmat reporterilor că încă mai colaborează cu profesorii de la MBI. 

De altfel, cel mai recent studiu publicat în comun cu un coleg de la MBI a apărut într-o revistă de specialitate consacrată în vara anului 2020, la aproape patru ani după ce ONU a cerut întreruperea oricărei colaborări la nivel științific cu Coreea de Nord, pentru a împiedica obținerea de cunoștințe sensibile care ar putea fi aplicate în producția de arme avansate de distrugere în masă (ADM).

Germania este unul dintre cei mai mari susținători ai ONU. Cooperarea dintre renumitul MBI, finanțat din fonduri publice, și Coreea de Nord a continuat chiar dacă în 2016 Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (serviciul național de informații al Germaniei), a avertizat în mod explicit că, în ciuda sancțiunilor, „eforturile continue ale Coreei de Nord de a procura tehnologie occidentală pot fi observate, inclusiv în Germania”.

Dezvoltarea militară extrem de rapidă a Coreei de Nord de la primul test nuclear din 2006 nu poate fi înțeleasă fără progres tehnologic, care este dificil de realizat fără transferul de cunoștințe din afara țării. Potrivit DW, acest lucru este confirmat și de un studiu al Centrului James Martin pentru Studii privind Nonproliferarea din SUA, care a examinat colaborările internaționale de cercetare ale Coreei de Nord din 1958 până în 2018.

Dintre cele aproape 1.150 de studii analizate, principalul colaborator al Coreei de Nord este China, cu peste 900 de publicații comune. La distanță considerabilă se află Germania, cu 139 de publicații.

În ultimul deceniu, un nume german iese în evidență în special: cercetătorul MBI Joachim Herrmann. A fost implicat în mai multe colaborări de cercetare pe care autorii studiului american le consideră riscuri cu dublă utilizare. Fizicianul Herrmann face cercetări la institut încă de la înființarea acestuia în 1992, continuând chiar și după pensionare. Acesta a refuzat să răspundă solicitărilor DW.

MBI este o instituție de cercetare non-profit. Primește jumătate din finanțare de la Ministerul Federal al Educației și Cercetării, iar jumătate din subvenții de la statele federale. Ca răspuns la o întrebare din partea DW, direcția MBI a transmis că „nu efectuează nicio cercetare militară, ci doar cercetare civilă de bază în și folosind lasere”.

Herrmann și fizicianul Im Song Jin s-au întâlnit la Berlin la sfârșitul anului 2008, când nord-coreeanul a primit o bursă a Serviciului de schimb academic german. Câteva luni mai târziu, un al doilea nord-coreean, Kim Kwang Hyon, a sosit la MBI cu o bursă de la Fundația Daimler-Benz. Kim a rămas până în 2012 și și-a terminat doctoratul.

Între 2017 și 2020, Herrmann și cercetători nord-coreeni au colaborat pentru nouă articole despre cercetare de bază în domeniul tehnologiei laser. Între specialiștii consultați de DW privind potențialul utilizării cercetărilor în domeniul militar, părerile sunt împărțite: unii cred că sunt inofensive, iar o parte că Germania a încălcat sancțiunile ONU.

Libertatea de cercetare este protejată de constituție în Germania. Oamenii de știință sunt liberi să-și aleagă partenerii și proiectele, fără niciun fel de interferență politică, dar această libertate implică și responsabilitate. 

Cercetătorii au datoria de a identifica posibilele riscuri de dublă utilizare. Dacă au îndoieli cu privire la posibilitatea ca partenerii să-și folosească cercetările în scopuri militare, trebuie să contacteze Oficiul Federal pentru Afaceri Economice și Control al Exporturilor (BAFA). BAFA verifică apoi dacă cercetarea comună poate fi sau nu permisă, dar inițiativa trebuie să vină din partea comunității științifice.

Când sunt implicate sancțiunile ONU, ca și în cazul Coreei de Nord, lucrurile devin extrem de complicate. Sancțiunile au efect doar dacă guvernele statelor membre ONU le implementează din punct de vedere juridic în țările respective. În cazul Germaniei, aceasta implică atât legislația națională, cât și cea a Uniunii Europene.

În UE, cercetările de tipul celor efectuate de Institutul Max Born nu sunt de obicei supuse aprobării oficiale. Cu toate acestea, granița dintre cercetarea de bază și cea aplicată este adesea fluidă. Prin urmare, scutirea de la revizuirea riscurilor cu dublă utilizare nu este automată, mai ales atunci când sunt implicate sancțiuni. Institutul Max Born nu a contactat BAFA în legătură cu cercetările comune cu oamenii de știință nord-coreeni. În consecință, nu a fost efectuată nicio examinare a cazului.

MBI a transmis DW că a încheiat acest contact științific cu Coreea de Nord după publicarea articolului din 2020, din cauza „îngrijorării tot mai mari privind direcția Coreei de Nord în politica internațională”.

Fizicienii Im și Kim, partenerii de cercetare ai lui Herrmann, predau la Universitatea Kim Il Sung, respectiv la Academia de Științe de Stat. Aceste două instituții de elită sunt esențiale pentru programele nucleare și balistice ale Coreei de Nord. De la întoarcerea sa în Coreea de Nord, Im a publicat și două lucrări de cercetare, cel mai recent în vara lui 2022, cu colegi de la Academia Chineză de Inginerie Fizică (CAEP), care cunoscut în principal pentru cercetarea, dezvoltarea și testarea armelor nucleare ale Chinei.

Articolul integral la DW.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.