VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Învățământul artistic va fi integrat în sistemul general de educație

Învățământul artistic va fi integrat în sistemul general de educație. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de 68 de deputați.

Potrivit autorilor, scopul principal al modificărilor propuse este de a crea un cadru educațional care să reflecte mai bine necesitățile și specificul învățământului artistic. Proiectul de lege introduce două categorii distincte de învățământ artistic: învățământ artistic academic specializat și învățământ artistic academic complementar.

Potrivit inițiativei legislative, se propune stabilirea educației formale cu atribuirea certificatelor de competență profesională absolvenților care promovează examenele de absolvire, pentru școlile de muzică, artă și artă plastică – ciclul I, pentru liceele de muzică, arte plastice, sport, liceu teoretic cu profil ș.a. – ciclul I și II.

Totodată, în cadrul Ministerului Educației și Cercetării vor fi create structuri necesare pentru gestionarea proceselor educaționale specifice învățământului artistic, dar și pentru comunicarea interinstituțională eficientă, incluzând și comunitatea academică în elaborarea regulamentului și metodologiei din domeniu.

De menționat că integrarea învățământului artistic în sistemul general de educație prin implicarea autorităților centrale va asigura accesul copiilor și tinerilor la studii de calitate, cu competențe certificate conform nivelului absolvit. Modificările propuse vor răspunde nevoilor specifice ale acestui domeniu, astfel, va fi creat un cadru legislativ pentru dezvoltarea performanței artistice la nivel regional și național.

Documentul a fost elaborat de către deputații PAS, Marcela Nistor și Vitali Gavrouc, în colaborare cu reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, experți notorii din domeniul învățământului artistic. Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.