Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi despre politicile din sănătate, dar și despre sănătatea politică, să aflăm despre ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova, să luăm temperatura politică din țară împreună cu profesorul universitar și doctor habilitat în științe medicale, dl Ion Iliciuc. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei!
Ion Iliciuc: Cu plăcere! Mulțumesc!
Vocea Basarabiei: Și de ce o să vorbim despre sănătate și despre politică? Pentru că dl profesor în 2021 la alegerile parlamentare anticipate a fost pe lista unui partid care voia să obțină mandate în parlament, să spunem și formațiunea politică – Partidul Democrația Acasă, condus de Vasile Costiuc. Atunci a calculat cineva că s-a înregistrat un record de doctori pe listele electorale. Ce ne puteți spune despre politica din aceste zile, de până la război, de după invazia Rusiei în Ucraina? Și cum se face, cum se înțelege a face politică în Republica Moldova, dle profesor?
Ion Iliciuc: Știți, pe mine mă miră faptul că noi în 30 de ani n-am avut conducători care să se gândească strategic, ce o să fie cu palma asta de pământ peste 10, 30, 50, 100, 300 de ani. Iată, ei nu s-au gândit și, începând de la primul parlament, eu am vorbit cu regretata Leonida Lari, Dumnezeu s-o ierte, îi zic: „Dna Leonida (atunci era, știți, legea ceea cu fazendele), legea asta nu este pentru Republica Moldova, stopați-o acolo, fiindcă asta numai îngroapă pe cei care n-au, trăiesc la oraș și n-au pământ la țară”. Cei mai mulți moldoveni aveau case la bunei, la părinți, zic: „Asta nu este pentru noi, o să fie ocupate toate locurile celea unde putea țăranul să mai pască o oaie, o capră, o vacă, nu o să mai aibă unde”.
Vocea Basarabiei: Au trecut de atunci 31 de ani, haideți să vorbim despre realitățile de astăzi.
Ion Iliciuc: Deci, de atunci am vorbit, iată că acum nu-s. Ce mi-a răspuns dna Lari? – „Dl Ion, n-am cu cine, am ridicat întrebarea, toți se gândesc acum cum să-și facă fazende prin locuri pitorești, ei n-au când gândi la țara și la poporul acesta”. Și de aceea iată de atunci până acum, să vedem, poate acum conducerea noastră pe care am ales-o, să sperăm că ei vor gândi strategic mai departe și, dacă după acțiunile lor, că au ridicat problema aceasta de înlocuire a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”, sper că se vor mișca lucrurile înainte spre bine, fiindcă eu socot că limba este fundamentul existenței unei națiuni, coloana vertebrală a unui stat. Toate statele lumii își securizează teritoriul prin limba de stat, și ea îi unește, nu numai că ei se consolidează, dar și îi unește pe toți, fiindcă, uitați-vă, la Paris, în Franța, câte națiuni trăiesc? Dar cine-i consolidează? Limba franceză. În Statele Unite – limba engleză. Dar la noi ce se întâmplă? La noi este dezbinare între două popoare: rusofon și românofon. Păi, când o să se unească acestea? Dar l-am auzit chiar pe ambasadorul Uniunii Europene vorbind că noi vom putea intra în Uniunea Europeană doar atunci când vom fi un popor consolidat, vom lupta în aceeași direcție.
Vocea Basarabiei: Deci, să amintim că partidul de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate, a adoptat în prima lectură proiectul de lege pentru implementarea mai multor hotărâri ale Curții Constituționale, Înalta Curte încă de prin 2013-2014 a statuat că trebuiau făcute modificări în Legea fundamentală, dar nu s-a întâmplat nimic și art. 13 din Constituția Republicii Moldova prevede că limba de stat este „limba moldovenească”, funcționând în baza grafiei latine.
Ion Iliciuc: Da, fiindcă în Declarația de Independență a fost introdusă limba română, cu grafie latină.
Vocea Basarabiei: Dar Constituția a fost votată în 1994.
Ion Iliciuc: În ’94 a fost votată de către agrarieni, cum le spuneau în popor – șașlâcari, care nu s-au gândit ce o să fie mai departe, ce înseamnă asta.
Vocea Basarabiei: Haideți să vedem cine critică acest vot pe care l-au exprimat deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate din parlament. Blocul comuniștilor și socialiștilor a criticat dur inițiativa PAS și a organizat un protest în fața Curții Constituționale, este adevărat, Igor Grosu le-a răspuns, dar asta nu înseamnă că ei nu vor continua să ceară organizarea unui plebiscit și în cadrul referendumului să spună cetățenii care e denumirea corectă a limbii. Și ex-președintele, deputatul comunist Vladimir Voronin consideră că schimbarea denumirii limbii în Constituție trebuie să fie decisă la un referendum național, asta a cerut și politicianul fugar Ilan Șor.
Ion Iliciuc: Da, toți acei care sunt contra limbii române – ei asta și cer. Dar oare ne-au întrebat pe noi atunci, în ’94, când au schimbat sintagma „limba română” din prima variantă a Constituției?
Vocea Basarabiei: Aceea era în Declarația de Independență.
Ion Iliciuc: Păi, în Declarația de Independență, eu am vorbit cu dl profesor Arsene, el spune că a fost introdusă limba română în prima variantă a Constituției, dar a fost schimbată, și nu au întrebat pe nimeni. Deci, acum pe cine întreabă? Doar este atât de clar și știe toată lumea, și ei știu, și comuniștii, și socialiștii că asta este limba română.
Vocea Basarabiei: Iată, o să-l citez și pe fostul șef de stat Igor Dodon, care e de părere că guvernarea, așa cum zice el, se ocupă în ultimul timp cu subiecte artificiale, ba abordează subiectul de limbă, care nu este unul actual acum, ba vor să dea Biblioteca Națională, ce-i drept, nu biblioteca, dar o clădire de lângă Biblioteca Națională românilor și el zice că este un lucru categoric inadmisibil, se creează impresia că această guvernare care e astăzi la putere intenționat încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova.
Ion Iliciuc: Deci, vă dați seama, acești care au fost la putere până acum cine au fost – kaghebiști. Cine au fost Voronin, Luncinschi? Niște kaghebiști. Dodon, în genere, spion al Rusiei, dacă el liber se ducea și transmitea informații ce se petrece la noi și acum transmite. Și ce, noi trebuie să așteptăm de la dânșii, ei să ne dicteze în ce limbă trebuie să vorbească poporul acesta? Asta a fost un os aruncat de către KGB-ul sovietic, că la noi se vorbește „limba moldovenească” pentru dezbinare, căci divide et impera. Acesta-i scopul lor.
Vocea Basarabiei: Deci, ce vor politicienii, acești politicieni, e clar. Cetățeanul cum trebuie să fie dezmeticit ca să știe el ce trebuie să se întâmple atunci când e vorba despre denumirea corectă a limbii sau despre drumul corect pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova?
Ion Iliciuc: Eu cred că și acești 30 de ani, nu mai vorbim de puterea sovietică, această propagandă de dezbinare în ultimii ani încă s-a mai intensificat. Ei știu foarte bine, copiii noștri în clasa întâi învață limba română, de aici se începe ca toți să aibă o atitudine respectuoasă față de limba română. Trebuie începută din grădinițe, în școli pedagogii noștri trebuie să ducă un lucru educativ, patriotic, fiindcă altfel cum o să educăm o generație tânără, căreia să-i pese de acest popor și această palmă de pământ?
Vocea Basarabiei: Deci, se va termina această dispută sau va mai continua?
Ion Iliciuc: Eu cred că trebuie să se termine și o să se termine atunci când va fi legea organică, noi nu avem, am scris la guvern, nu o dată, de 3 ori, la parlament de 4 ori, acești ultimi 3 ani deja, al treilea an, și guvernul, dna Gavrilița ne-a redirecționat drept la Agenția Minorităților Naționale. Și știți cine mi-a deschis ochii, „dar ce vreți voi, voi vreți limbă, dar voi nici lege privind funcționarea limbii de stat nu aveți”?
Vocea Basarabiei: În 1989 a fost aprobată…
Ion Iliciuc: Aceea a fost Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite, limbile vorbite, dar numai nu a limbii oficiale, limbii de stat. Dna director general adjunct, vă dați seama ce staff au ei, director general, director general adjunct, vicedirector, directori de departamente, secții ș.a.m.d., un staff întreg care se ocupă cum să ne mai îngenuncheze. Și ea ne deschide ochii: „Voi vreți limbă?”. După ce ne-a lăudat că așa legi foarte favorabile pentru minoritățile naționale și așa, într-adevăr, noi facem totul pentru minoritățile naționale, ca ei, până la urmă, nici să nu stimeze limba de stat. Și ea zice: „Dar ce vreți voi, dacă voi nu aveți nici lege privind funcționarea limbii de stat?”. Atunci am ridicat problema că în afară de denumirea limbii trebuie să fie urgent adoptată și această lege organică, unde va fi stipulat că acei care încalcă legea trebuie să fie pedepsiți. Și noi ridicăm problema doar pentru persoanele de conducere și cele publice, dacă va fi stipulat în lege că nu poate ocupa un loc public și de conducere fără a cunoaște la perfecție limba română, atunci o să fie o motivație foarte puternică pentru a o învăța. Dar pentru copii, că asta-i generația care crește, ei își păstrează limba minorității în grădinițe, în școli, gimnazii, licee.
Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că societatea este dezbinată, dar vin scrutine electorale și în timpul alegerilor acest subiect probabil iarăși va fi readus în actualitate.
Ion Iliciuc: Păi, da, că ei pe dezbinare și mizează, să ne dezbine poporul rusolingv, care să fie orientat spre Est, iar ceilalți spre Vest. Iată de această dezbinare se folosesc toți acești care își dau foarte bine seama, dar ei luptă doar pentru fotolii, nu pentru binele poporului și acestui stat.
Vocea Basarabiei: Dle profesor, dar dacă totuși ar avea loc un asemenea referendum, dvs. puteți anticipa ce rezultate vor fi?
Ion Iliciuc: Dacă ar avea loc la momentul actual, după atâta bombardament al ideologiei pro-Est, sigur că vom avea eșec, fiindcă mulți…
Vocea Basarabiei: De ce ziceți despre eșec, pentru că dacă din ‘89 se studiază limba și literatura română, oricum, și copiii, și părinții, și buneii deja cunosc realitățile?
Ion Iliciuc: Corect, dar eu mă duc la țară, eu văd ce se face nu mai departe, la mine în sat, dacă în ‘70 erau 4 familii vorbitoare de limbă rusă, acum îs peste 400.
Vocea Basarabiei: Din ce localitate sunteți?
Ion Iliciuc: Din Gura Bâcului, Anenii Noi.
Vocea Basarabiei: De aici, din preajma Chișinăului…
Ion Iliciuc: De-amu cântă pe drum, eu nu auzeam, atunci era președinte de colhoz, era învățătoarea de limba rusă, fizrukul (profesorul de educație fizică), cum îi ziceam noi la școală, și acel ce transmitea prin radio.
Vocea Basarabiei: În general, se zice că este argumentul științific și din moment ce Academia de Științe, de exemplu, a spus sus și tare că denumirea limbii corecte este limbă română ar trebui acest subiect să dispară de pe agenda politicienilor.
Ion Iliciuc: Corect, dar noi iată ne învârtim în jurul acestui os care ne-a fost aruncat, vă spun, de KGB și noi ne mâncăm ca și câinii în jurul denumirii limbii. Nu denumirea e principală acum, acum e principală legea privind funcționarea limbii române.