VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Insulele grecești rămân fără apă din cauza secetei, în plin sezon turistic

Luni cu temperaturi peste cele obişnuite, atât în iarnă cât şi în vară, precipitaţii puţine şi secetă, această combinaţie pusă pe seama schimbărilor climatice a redus drastic rezervele de apă din insulele greceşti, tocmai când consumul explodează în plin sezon turistic, relatează agenţia EFE.

În faţa acestei situaţii, autorităţile din mica insulă Sifnos, în arhipelagul Cicladelor, au cerut să se declare stare de urgenţă, după ce au constatat că în unele părţi consumul de apă în luna iunie s-a dublat faţă de cel din aceeaşi lună a anului trecut.

O insulă cu 3.000 de locuitori şi 74 kmp, Sifnos a fost vizitată anul trecut de 135.000 de turişti.

„În unele localităţi consumul era dublu faţă de cel din iunie anul trecut şi estimăm că în perioada iulie-octombrie consumul va ajunge la 300.000 mc, în timp ce capacitatea noastră de furnizare pentru această perioadă este de circa 270.000 mc”, a declarat, pentru EFE, primarul din Sifnos, Maria Nadali.

Din cauza iernii aride, care a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor din Grecia, apa din puţuri este la un nivel minim.

În plus, cea mai mare unitate de desalinizare din insulă s-a confruntat cu o avarie în luna iunie şi nu a mai furnizat apă pentru uzul uman, ceea ce a provocat opriri ale alimentării, însă, între timp, situaţia s-a normalizat, a spus primarul.

Numeroasele vile cu grădini mari şi piscine, construite în ultimii ani, agravează situaţia în insulă şi Consiliul local a solicitat populaţiei şi turiştilor să raţionalizeze consumul de apă.

„Deşi am luat multe măsuri, acestea nu dau rezultate dacă lumea nu cooperează”, a subliniat Nadali.

Consiliul local al insulei a avertizat că vor fi efectuate controale şi ar putea fi oprit accesul la reţeaua de alimentare celor cu un consum excesiv de apă.

În afară de Sifnos, starea de urgenţă din cauza lipsei de apă s-a declarat şi în Leros, în Marea Egee, şi în unele regiuni din insulele Creta şi Kefalonia. În insulele Karpathos şi Serifos au fost impuse restricţii privind utilizarea apei pentru piscine.

„Rezervoarele noastre sunt aproape goale, au o cantitate de apă ce acoperă cinci zile de alimentare în condiţii normale”, a avertizat Emanuil Kurletakis, viceprimar al municipiului Minoa Pediada, situat în centrul Cretei.

Autorităţile locale forează în speranţa de a găsi noi surse de apă, în timp ce, potrivit lui Kurletakis, culturile de măslini şi cartofi sunt serios afectate de secetă.

De asemenea, în insula Naxos, cea mai mare din Ciclade, rezervoarele sunt aproape goale şi necesarul se acoperă cu ajutorul unităţilor de desalinizare şi al sutelor de puţuri răspândite pe insulă.

Totuşi, după cum spune Dimitris Lianos, primarul acestei insule cu 20.000 de locuitori, care anual este vizitată de zeci de mii de turişti, până în prezent nu sunt probleme în alimentarea cu apă a locuinţelor şi companiilor locale.

„Naxos a avut întotdeauna un mare potenţial hidraulic, cu multe ape subterane”, a afirmat Lianos, care estimează că, din acest motiv, 70% din necesarul de apă este acoperit din puţuri şi forări.

Însă, agricultorii de pe insultă, în special cei care cultivă faimoşii cartofi de Naxos, reclamă că seceta a afectat anul acesta o mare a culturilor. Multe dintre puţurile pe care le folosesc au fost contaminate cu apă sărată, ceea ce se întâmplă atunci când, din cauza lipsei de apă dulce, cea sărată se infiltrează în ele, explică fermierii.

Lianos a admis că rezervele de apă au scăzut în diferite regiuni ale insulei din cauza secetei şi a temperaturilor ridicate, dar s-a arătat optimist că situaţia se poate îmbunătăţi dacă se realizează mai multe lucrări de infrastructură, ceea ce va necesita o creştere a fondurilor de stat destinate municipiilor din insule.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.