Armata Rusă a părăsit aproape toată regiunea Harkov, în ceea ce ISW numește o înfrângere operațională majoră: „Putin are acum o teribilă dilemă de timp și spațiu – trebuie să retragă trupe fie de la Herson, fie din Donețk, pentru a apăra Luhansk”.
Este confirmată retragerea completă a Armatei Ruse până la râul Oskol, la câteva zeci de kilometri de granița dintre regiunile Harkov și Luhansk. Soldații ucraineni au atins granița de stat dintre Rusia și Ucraina, iar orașul Harkov nu mai poate fi bombardat cu artileria. Totuși, după retragere, rușii au lansat mai multe rachete de croazieră, într-un atac de răzbunare care a distrus câteva puncte nodale de energie electrică. Ca urmare, regiunea Harkov a fost în întuneric pentru o bună parte a nopții.
ISW consideră că „forțele ucrainene au provocat o înfrângere operațională majoră Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Harkov într-o contraofensivă rapidă”. Prestigiosul institut de la Washinghton mai arată că atragerea trupelor ruse pe Frontul de Sud a fost de asemenea esențială, dar “nu există nicio bază pentru a aprecia că contraofensiva de la Herson este doar o simulare. Forțele ucrainene au atacat și au făcut câștiguri în mai multe locații importante de pe malul de vest al râului Nipru, ceea ce pune acum Rusia într-o teribilă dilemă de timp și spațiu. Probabil că Rusia nu are suficiente forțe de rezervă pentru a finaliza formarea unei noi linii defensive de-a lungul râului Oskil, pentru a opri avansul ucrainenilor spre Luhansk. Prudența ar cere ca Rusia să retragă forțele din alte sectoare ale spațiului de luptă pentru a stabili linii defensive mai la est decât râul Oskil, pentru a se asigura că poate ține granița regiunii Luhansk. Dar trupele ruse din Donbas continuă operațiunile ofensive ca și cum nu ar fi conștienți de pericolul pentru Luhansk, iar forțele ruse din Herson se confruntă în continuare cu atacuri pe axa respectivă.
Președintele rus Vladimir Putin riscă să facă o greșeală comună, dar mortală, așteptând prea mult timp pentru a comanda întăriri pe linia de la Luhansk. El are de ales fie între a compromite apărarea Hersonului, fie de a pune capăt operațiunilor ofensive în jurul orașului Bakhmut și Donețk (în sudul Donbasului), pentru a pune trupele în poziție defensivă la granița dintre Luhansk și Harkov”.
Pe de altă parte, ISW mai arată că eliberarea orașului Izium nu mai permite Rusiei nici să-și atingă obiectivul declarat de a cuceri integral regiunea Donețk. „Chiar presupunând că Rusia ar captura Bakhmut (lucru improbabil) avansul său în Donbas nu ar mai fi susținut dinspre nord, de la Izium. Continuarea operațiunilor ofensive ale Rusiei spre Bakhmut și în jurul orașului Donețk și-au pierdut astfel orice semnificație operațională reală pentru Moscova și nu fac decât să irosească o parte din puterea de luptă eficientă extrem de limitată pe care Rusia o mai are”.
Totuși, mai arată ISW, „actuala contraofensivă Ucraineană nu va pune capăt războiului. Contraofensiva din nord-estul Ucrainei va culmina în cele din urmă, permițând rușilor să restabilească o linie defensivă sustenabilă și, eventual, chiar să efectueze contraatacuri localizate. Ucraina va trebui să lanseze și alte operațiuni de contraofensivă pentru a finaliza eliberarea teritoriului ocupat de ruși. Războiul rămâne probabil să se întindă până în 2023”.