Ministerul Justiției a organizat prima reuniune a Grupului de lucru pentru elaborarea propunerilor de modificare a legislației execuțional-penale privind instituirea unui sistem individualizat și progresiv de executare a pedepselor penale.
În cadrul întrunirii, secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, a prezentat şi pus în discuţie Conceptul privind introducerea regimurilor progresive în penitenciare. Membrii grupului de lucru au expus propuneri, au punctat anumite riscuri, precum şi unele măsuri care trebuie avute în vedere pentru implementarea cu success a regimurilor progresive.
În prezent, legea penală limitează drastic individualizarea modului de executare a pedepsei, nu permite clasificarea deținuților în funcție de nivelul de risc și nu prevede revizuirea tipului de penitenciar sau regim (nivelului de siguranță) stabilit în sentinţă, ceea ce împiedică gestionarea eficientă şi flexibilă a deţinuţilor de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
„Scopul nostru este de a transpune, în legislaţia naţională, angajamentele Republicii Moldova asumate în Convenții internaţionale ce vizează tratamentul persoanelor condamnate și alinierea la standardele europene pentru penitenciare și pentru probațiune. Implementarea noului model, pe care îl conceptualizăm acum, va duce la eficientizarea modului de executare a pedesei în închisori, pregătirea graduală cu traiul în libertate, reducerea suprapopulării prin gestionarea mai flexibilă a populaţiei penitenciare, separarea condamnaţilor după nivelul de risc şi motivarea lor să participe în activităţi social-utile”, a subliniat Nadejda Burciu.
Regimurile progresive se aplică în toate țările europene, cu mici excepţii. Acestea presupun evaluarea condamnaţilor şi clasificarea lor după nivelul de risc, întocmirea unui planul individual de executare, evaluarea cu regularitate a progresului pentru avansarea progresivă/regresivă spre un alt regim şi pregătirea graduală de liberare.
Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai corpului judecătoresc, procurori, avocaţi, conducători ai sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor, reprezentanţi ai Inspectoratului Național de Probațiune, ai Oficiului Avocatului Poporului și ai societății civile.