VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Inițiativă legislativă: Un an de închisoare pentru șoferii beți și drogați

Șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate și provoacă accidente rutiere vor fi sancționați mai dur. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 63 de deputați.

Autorii documentului, un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, propun înăsprirea pedepsei pentru șoferii depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau care au consumat droguri. Mai exact, aceștia vor risca muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la un an, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

De asemenea, se va majora termenul de închisoare de până la 15 ani pentru șoferii în stare de ebrietate care au provocat accidente soldate cu vătămarea gravă a sănătății sau decesul persoanei. Persoanele care se aflau în stare de ebrietate atunci când au săvârșit accidentul rutier și au părăsit locul faptei, nu dețineau permis de conducere sau erau privați de dreptul de a conduce mijloace de transport vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Se mai propun modificări la Codul penal, astfel încât șoferii beți care au provocat accidente rutiere sau cei care au părăsit locul accidentului să nu poată beneficia de pedeapsă mai blândă, prin liberarea de răspundere sau de pedeapsă penală. Totodată, în cazul în care aceștia își vor recunoaște vina, vor putea beneficia doar de reducerea prevăzută de lege a limitei maxime a pedepsei.

Autorii documentului mai propun completarea Codului contravențional cu o prevedere prin care se stipulează că șoferii care au fost depistați în stare de ebrietate la volan de două sau mai multe ori pe parcursul aceluiași an să fie exceptați de dreptul de a achita jumătate din valoarea contravenției.

Tot în cadrul ședinței plenare de astăzi, a fost votată în prima lectură o inițiativă a deputatei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, care propune o altă modificare la Codul penal, cu scopul de a combate fenomenul consumului de droguri sau de alcool la volan. Deputata propune ca accidentele rutiere provocate de consumul de alcool sau de droguri, precum și de depășirea limitei de viteză să fie calificate drept infracțiuni intenționate.

Pentru lectura a doua, cele două proiecte de lege vor fi comasate, la propunerea Comisiei juridice, numiri și imunități, și vor fi propuse spre adoptare în plenul Parlamentului, de bază fiind primul proiect.

Potrivit datelor statistice, în anul 2022, din vina șoferilor beți s-au produs 299 de accidente rutiere, în care au murit 24 de persoane, iar 143 s-au ales cu diverse traumatisme.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.