VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Infografic/ Comerțul dintre regiunea transnistreană și Uniunea Europeană, în creștere

Se constată o dinamică tot mai ascendentă a operațiunilor comerciale de import–export, efectuate de către agenții economici din regiunea transnistreană care se orientează prioritar spre statele-membre ale Uniunii Europene (UE), informează Biroul politici de reintegrare.

Astfel, în anul 2022, exportul din regiune către țările UE, a constituit 67,1%, fiind fixată o creștere semnificativă, cu 10,2%, comparativ cu indicatorii anului 2021 – 56,9%  

La fel, se observă o avansare cu 4,4% a ponderii importului de mărfuri din UE în regiunea transnistreană, de la 45,7% în 2021 la 50,1% în 2022.

Principalele cinci țări din UE cu care au loc peste 80% din schimburile comerciale ale companiilor din regiune (import și export) sunt: România, Polonia, Italia, Germania și Slovacia.

„Efectele războiului din Ucraina, dar și suspendarea activității punctelor de trecere a frontierei de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene, denotă expres modificarea lanțurilor logistice și reorientarea și mai accentuată a activității comercial-economice din regiune către piața UE, precum și intensificarea cooperării cu malul drept al Nistrului”, menționează Biroul politici de reintegrare.

Conform datelor din Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali și prevederilor Hotărârii Guvernului, la data de 12.01.2023, 2336 de agenți economici din regiunea transnistreană erau înregistrați la subdiviziunile Agenției Servicii Publice, inclusiv 1850 au fost luați la evidență provizorie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.