Recent, s-a finalizat un proces complex prin care Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) a fost inclusă în lista instituțiilor de învățământ superior recunoscute la nivel internațional. Ministerul Educației și Cercetării a aprobat acreditarea instituțională acordată ULIM de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, pentru o perioadă de cinci ani. Astfel, actualmente, ULIM este unica instituție privată de învățământ superior din Republica Moldova care dispune de această acreditare.
Solicitat de IPN, prorectorul Universității Libere Internaționale din Moldova, Alexandr Cauia, a comunicat că Universitatea a semnat un contract cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în luna mai 2023.
În ședința Consiliului ARACIS, desfășurată pe 21 decembrie 2023, s-a finalizat evaluarea externă a calității academice a Universității, urmare căreia ULIM-ului i-a fost acordat calificatul „Acreditareˮ.
Prorectorul a spus că acreditarea are caracter internațional, ARACIS-ul fiind parte a Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior. Agenția este înscrisă și în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR).
Poziționarea Universității ca instituție serioasă nu doar la nivel național, ci și la nivel regional constituie încă un beneficiu punctat de Alexandr Cauia. „Asta, mizăm noi, să ne ajute să promovăm oferta educațională în afara țării și să creștem numărul de studenți străiniˮ, a spus el.
Conform ordinului MEC, Universitatea este obligată să implementeze recomandările expuse în raportul de evaluare externă a instituției, iar Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare va monitoriza implementarea acestora. Recomandările sunt de natură diversă, începând cu cele logistice și până la asigurarea calității procesului educațional, comunicarea cu studenții, comunicarea cu absolvenții, susținerea și promovarea cadrelor didactice.
După expirarea termenului de cinci ani, Universitatea urmează să repetate aceeași procedură fie în fața Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, fie în fața Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior sau oricărei alte agenții internaționale de profil.