Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au prelungit arestul la domiciliu pentru încă 30 de zile pentru ex-deputatul Vladimir Andronachi.
Astfel, acesta va sta în arest la domiciliu până la 18 iulie 2023.
„La 12 iunie 2023, acuzatorul de stat a înaintat un demers privind prelungirea măsurii preventive arestul preventiv în privința lui Vladimir Andronachi, din motiv că există riscurile eschivării și împiedicării bunei desfășurări a justiției precum și provocării unor dezordini publice. La 16 iunie 2023, judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani a admis demersul procurorului și a prelungit măsura preventivă arestarea la domiciliu în privința inculpatului pentru 30 zile, până la 18 iulie 2023”, anunță Procuratura Anticorupție.
Totodată, în cadrul ședinței din 13 iunie 2023, acuzatorul de stat a înaintat un demers privind examinarea cauzei în ședință publică, deoarece în prezenta cauză penală nu figurează minori în calitate de inculpat, martor sau parte vătămată și probele prezentate nu reprezintă secret de stat.
Mai mult ca atât, într-o altă cauză penală în privința altor inculpați, ce de fapt constituie același probatoriu și fapte, judecarea acesteia are loc în ședință publică, iar partea apărării nu a invocat drept temei că ar exista informații care să conțină secret de stat sau secret bancar.
Amintim că, cazurile în care ședințele pot fi închise sunt reglementate expres de art. 18 din Codul de procedură penală, iar cauza respectivă nu se încadrează în aceste prevederi.
Instanța de judecată nu a ținut cont de argumentele procurorului și a dispus respingerea demersului privind examinarea în ședință publică a cauzei penale de învinuire a lui Vladimir Andronachi. Încheierea în partea ce ține respingerea demersului procurorului privind examinarea cauzei în ședință publică nu poate fi contestată.
Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.