VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În ultimii ani, 12.000 de cetățeni și-au schimbat numele sau prenumele în acte

Cetățenii Republicii Moldova pot solicita schimbarea prenumelui sau a numelui de familie dacă pentru aceasta există motive temeinice. De exemplu, în cazul în care numele este format din expresii indecente, ridicole sau dacă numele este pronunțat dificil.

De asemenea, schimbarea poate cerută dacă persoană își dorește un nume sau prenume corespunzător naționalității pe care o are.

Potrivit datelor de la Agenția Servicii Publice, începând cu anul 2020 și până în prezent au fost înregistrate aproape 12 mii de acte de schimbare a numelui de familie și sau a prenumelui.

Potrivit ASP, numele de familie și prenumele sunt atributele de bază prin care se identifică persoana și care se înscriu în mod obligatoriu în actele de stare civilă și în alte acte oficiale ale persoanei. Numele de familie se dobândește prin rudenie și este comun membrilor aceleiași familii, scrie IPN. Copilul din căsătorie ia numele din căsătorie al părinților săi, ales de aceștia cu ocazia depunerii declarației de căsătorie.

Numele de familie și prenumele poate fi modificat prin schimbarea acestuia pe cale administrativă, prin adoptarea unei decizii de către organul de stare civilă, sau ca efect al schimbării stării civile a persoanei (prin căsătorie sau prin divorț). Sunt necesare motive temeinice care să îndreptățească solicitantului să ceară schimbarea numelui sau a prenumelui.

Printre motivele temeinice pentru schimbarea numelui sau prenumelui se consideră și dorința solicitantului să poarte un nume de familie simplu în locul celui dublu. Se acceptă modificări și atunci când solicitantul dorește să poarte numele soțului sau să alăture la numele său numele soțului (și nu a făcut asta în momentul înregistrării căsătoriei). Un alt motiv este dorința de a reveni la numele pe care l-a avut până la căsătorie, dar nu a făcut asta în momentul divorțului. De asemenea, sunt cazuri în care persoana dorește să poarte numele de familie al tatălui sau al mamei vitrege sau altei persoane care a participat la educația sa.

ASP precizează că nu sunt considerate motive temeinice pentru schimbarea numelui sau prenumelui atunci când solicitantul alege un nume sau prenume ce se pronunță dificil sau ridicol. Modificarea nu poate fi cerută în cazul în care solicitantul este urmărit penal sau are antecedente penale și nu este reabilitat. De asemenea, dacă în urma schimbării numelui de familie prin conexare acesta va deveni compus din trei nume de familie, schimbarea nu este posibilă. La fel și atunci când se solicită transliterarea numelui sau prenumelui cu caractere latine în baza regulilor ortografice ale unei limbi străine sau cu utilizarea semnelor diacritice.

Cererea de schimbare a numelui sau prenumelui se depune la organul de stare civilă de la domiciliul solicitantului. Schimbarea numelui copiilor cu vârsta între 16-18 ani se soluționează la cererea copilului, cu acordul scris al părinților acestora.

Înregistrarea schimbării numelui sau a prenumelui costă de la 230 la 920 de lei, în funcție de numărul de zile în care este prestat serviciul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.