VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

În R. Moldova vor fi create spații mai prietenoase pentru audierea minorilor victime sau martori ai infracțiunilor

Condițiile de audiere a minorilor – victime sau martori ai infracțiunilor – vor fi îmbunătățite în R. Moldova. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern.

Astfel, spațiul de audiere urmează să asigure protecția, asistența și susținerea corespunzătoare vârstei minorilor. Acesta va cuprinde trei camere – de așteptare, de audiere și de vizualizare, care vor fi amenajate prietenos, în document fiind precizate clar dimensiunile și dotarea celor trei zone.

Pregătirea pentru audierea copilului-victimă/martor se va desfășura în camera de așteptare, unde acesta se va prezenta cu reprezentantul legal. Camera va dispune și de un spațiu de joacă, pentru confortul psihologic al minorilor.

Însăși audierea minorului se va desfășura în camera de audiere, în care se va afla minorul și intervievatorul – o persoană instruită pentru o comunicare eficientă. Camera trebuie să asigure izolarea minorului, să fie echipată, mobilată și decorată în conformitate cu necesitățile copiilor. De asemenea, pentru a asigura cerințele sistemului judiciar, vor fi prevăzute microfoane, camere video și căști audio.

Cea de-a treia cameră va fi destinată exclusiv vizualizării audierilor în condiții speciale, fiind dotată cu echipament de recepție și înregistrare audio-video.

Necesitatea acestei hotărâri vine în contextul în care Codul de procedură penală nu explică, în prezent, conceptul de spațiu special amenajat pentru audierea copiilor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.