VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În prima jumătate a anului activele oficiale de rezervă ale BNM au atins nivelul de 4,186 de miliarde de dolari

Activele oficiale de rezervă ale BNM au crescut cu peste 122 de milioane de dolari într-o săptămână și au atins nivelul de 4,186 de miliarde de dolari, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

BNM are peste 2 miliarde de dolari în valori mobiliare, plasamente la bănci centrale și FMI – 1,354 de miliarde de dolari și bănci cu oficiile în străinătate – 800 milioane dolari. Aurul monetar însuma, pe data de 26 august, 4,175 de milioane de dolari.

Recordul istoric al activelor oficiale de rezervă a fost înregistrat la 1 octombrie 2021 – 4,073 de miliarde de dolari.

Din punct de vedere al ţărilor, ultimele date ale BNM arată că peste 20% din activele financiare sunt plasate în SUA, Olanda cu aproape 12% şi Germania cu 10%. Sunt alese anume aceste state pentru plasarea activelor financiare ca urmare a ratingului înalt şi a siguranţei investiţiilor. Peste jumătate din activele financiare ale BNM sunt plasate în state cu ratingul AAA.

Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sunt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă, şi active valutare deţinute de Guvernul Republicii Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.