VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

În premieră, statul a oferit granturi pentru 14 idei de afaceri

Statul a oferit sprijin financiar nerambursabil pentru 14 idei de afaceri inovatoare în domeniul digital și tehnologic, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Suma maximă a fiecărui grant este de 500 de mii de lei, iar valoarea totală a acestor 14 idei este de circa 5,65 milioane de lei.

Potrivit autorităților, cele 14 afaceri selectate pentru finanțare se vor concentra pe domenii de activitate precum prelucrarea plasticului în produse finite (de la bijuterii la mobilier); transcodare semnalului TV la un preț de trei ori mai mic decât echivalentele disponibile;dispozitive pentru monitorizarea informației vitale la bebeluși; platformă online broker asigurări; platformă digitală pentru clinici stomatologice; îngrășământ/insecticid lichid din resturi organice; școală digitală de programare și logică.

„ Programul de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice a fost lansat de ODA în luna octombrie 2022 având drept obiectiv promovarea inovațiilor tehnologice, accelerarea implementării economiei digitale, circulare și tehnologice, precum și creșterea competitivității economice a Republicii Moldova în domeniul inovării digitale, tehnologiilor ecologice și producției sustenabile”, menționează Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Prezent la evenimentul la care au fost anunțați câștigătorii de granturi, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Economiei, Dumitru Alaiba a reiterat importanța susținerii companiilor din sfera tehnologiilor digitale pentru dezvoltarea produselor și serviciilor inovatoare în scopul stimulării productivității și competitivității economice.

“Digitalizarea este un domeniu al economiei, dar și o politică economică înțeleaptă. Tehnologiile digitale și inovațiile sunt tipul de afaceri pe care trebuie să-l susținem. Cu toți câștigătorii – tineri, antreprenori, inovatori, care au decis să îndrăznească să dezvolte o afacere acasă, ne dorim să avem o comunicare continuă, pentru a identifica cât mai multe soluții. Soluții pentru a crește afacerile, pentru a le inova și a le scoate cât mai mult pe plan extern” a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba.

În cadrul primului apel de proiecte al Programului, defășurat în perioada noiembrie-decembrie 2022, au fost recepționate 70 de aplicații, dintre care 34 de proiecte au fost propuse Comitetului de evaluare al Programului (Juriu) format din 11 membri: reprezentanți din cadrul ODA, Ministerului Economiei, dar și experți externi în domeniu.

În urma evaluării finale, au fost selectate 14 cele mai inovatoare idei, care vor accesa de la stat finanțare nerambursabilă de până la 500 mii lei cu o contribuție proprie de 20% din valoarea proiectului investițional pentru implementarea proiectelor în practică.  

Implementarea acțiunilor Programului de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice sunt finanțate din bugetul de stat și susținute prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.