VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În luna iulie inflația a ajuns la 33,55%: Biroul Național de Statistică

Biroul Național de Statistică (BNS) informează că prețul mediu consum, în luna iulie 2022 față de luna iunie, au crescu cu 1,39%.

Cele mai acentuate scumpiri au fost serviciile prestate populației. În luna iulie curent, față de luna iunie a fost înregistrată o majorare de prețuri la produsele alimentare, precum pâine din fîină de grâu – cu 1,2%, ouă de găină – cu 17,5%, zahăr – cu 5,8%, lapte și produse lactate -1,1.

Totodată, în perioada de raportare au fost înregistrate reduceri de preț: la legume – în medie cu 1,2% (inclusiv, la roșii – cu 35,3%, castraveți – cu 12,4%, ceeapă – 12,7% usturoi – 11,9%), la cartofi – cu 7,0%, ulei vegetal – cu 2,7%. Aceste reduceri au contribuit la atenuarea creșterii lunare a prețulor de consum cu circa 0,6%.

La mărfurile nealimentare în luna iulie, față de luna iunie 2022, au fost înregistrate creșteri semnificative de preț la materialele de construcție pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 3,1%.

Concomitent în aceeași perioadă au fost înregistrate unele reduceri de preț la combustibili și carburanți – cu 3,1%.

Creșteri mai accentuate a prețurilor (tarifelor) la serviciile prestate populație în luna iulie 2022 față de luna iunie au fost ânregistrate la serviciile comunal-locative – cu 2,7% (inclusiv la serviciile de furnizare a energiei electrice – cu 4,8%) și serviciile transportului de pasageri – cu 20,3%, generând împreună creșterea prețurilor medii de consum cu peste 0,8%.

Amintim că de la 1 iulie tarifele pentru o călătorie în transportul public din Chișinău au crescut de 2-3 ori.

BNS mai informează că inflația anuală a ajuns la 33,55%. Banca Națională a Moldovei prognozează că prețurile vor continua să crească și inflația în Republica Moldova poate ajunge la 34,7% în lunile octombrie-noiembrie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.