Republica Moldova va primi o nouă tranșă de ajutor umanitar oferit de Uniunea Europeană, în valoare de 8 milioane de euro, în contextul susținerii populației afectate de războiul de agresiune din Ucraina. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de către Comisia Europeană, care precizează că asistența vine, în special, pentru implicarea R. Moldova în problema refugiaților.
Potrivit Comisiei Europene, Republica Moldova a fost inclusă într-un pachet comun de sprijin cu Ucraina, care a beneficiat de cea mai mare susținere în cadrul noii tranșe. Asistența totală pentru autoritățile de la Kiev este de 75 de milioane de euro.
„Atacurile țintite ale Rusiei asupra infrastructurii energetice și civile esențiale din Ucraina, cum ar fi spitalele, școlile și rețelele electrice, împiedică grav accesul populației la serviciile de bază. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulți ucraineni rămân fără adăpost și au nevoie de asistență și adăpost în condiții de îngheț. Având în vedere că aproximativ 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina, această nouă finanțare este acordată într-un moment crucial. (…) 75 de milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina pentru a oferi ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoile de bază, cum ar fi adăposturi, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală. În prezent, în centrul strategiei umanitare a UE în Ucraina se află protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care trăiesc în apropierea zonelor de pe linia frontului. 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Republica Moldova, care oferă asistență specifică celor mai vulnerabile persoane, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de bază, protecție și sănătate”, se arată în comunicatul Comisiei Europene, citat de caleaeruopeana.ro.
Cu această finanțare inclusă, Comisia Europeană se apropie de cifra de un miliard de euro pentru programele de ajutor umanitar pentru civilii afectați de invazia Rusiei. Mai exact, este vorba de 926 milioane de euro. Ucraina și Republica Moldova sunt, evident, statele care au beneficiat de cea mai considerabilă susținere. Astfel, 860 milioane de euro au fost alocate pentru programe umanitare în Ucraina și 66 milioane de euro pentru a sprijini refugiații care au ajuns în R. Moldova.