VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În această toamnă, recolta de mere va fi mai mare cu 23% față de 2022

În acest an, recoltă de mere va fi de aproximativ 548 de mii de tone, cu 23 la sută mai mult față de 2022, dar cu 4% mai puțin în raport cu media din ultimii cinci ani. Prognozele au fost anunțate de Asociația ”Moldova Fruct”.

Asociația estimează că din totalul recoltei, cota merelor de soiul Idared și Golden va fi de câte 19%, după care urmează Gala – 13%, Florina – 7% și Granny Smith – 6%.

În prezent, suprafața livezilor de măr în Republica Moldova este de peste 49 de mii de hectare. 

„Anticipăm anumite probleme cauzate de schimbările climatice caracterizate de temperaturi extrem de înalte pe parcursul zilei și nopții, lipsa de precipitații, înghețuri primăvara devreme, sau grindina pe parcursul verii. Aceste devieri climatice ar putea întârzia recoltarea merelor cu până la 10 zile, dar și vor provoca colorarea neuniformă a fructelor, arsuri ale lor în livezile neprotejate cu plasă antigrindină, diametrul mic al fructelor”, a declarat Iurie Fală, director executiv al Asociaţiei ”Moldova Fruct”.

În cadrul unor ateliere privind sezonul de marketing, organizate în țară, experții de la USAID au recomandat producătorilor și exportatorilor moldoveni să se orienteze spre piețele Golfului Piersic în lunile august-aprilie, piața Indiei pentru perioada decembrie-mai, piața României, ca și cea locală, pentru perioada ianuarie-mai.

Există posibilități de a câștiga interesul consumatorilor de mere din Țările Nordice, dar și Marea Britanie, ținând cont de interesul lor față de statele furnizoare non-UE și de cererile directe, parvenite din partea importatorilor urmare a Brexit.

Războiul început de Rusia împotriva Ucrainei a afectat dramatic exportul de mere din R. Moldova, care era concentrat spre piața din est. După recolta din 2022, Moldova a reușit să efectueze exporturi de 122 de mii de tone de mere, reducând cota exporturilor către piața Uniunii Economice Eurasiatice la 80% de la 99% înregistrat în sezonul 2021-2022.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.