VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În 25 de ani diaspora a trimis acasă peste 53 de miliarde de dolari

53 de miliarde de dolari – este suma pe care cetățenii Republicii Moldova i-au transmis în țară prin toate metodele posibile pe parcursul ultimilor 25 de ani. La această concluzie a ajuns expertul economic al IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță în urma analizei mai multor factori care au influențat acest fenomen.

Potivit datelor prezentate de Ioniță, suma de 53 de miliarde de dolari a fost calculată reieșind din ponderea vânzărilor de valută făcute de cetățenii Republicii Moldova, cheltuielilor pe care aceștia le-au făcut în afara țării, și nu în ultimul rând acizițiile de locuințe sau autoturisme făcute preponderent în valută.

”În primii 5 ani de la migrație, cetățenii noștri au transfetrat în Moldova, prin toate mecanismele – oficiale, neoficiale, absolut toate mecanismele, estimativ 2,3 miliarde de dolari. După aceasta suma a crescut, iar cel mai mult a fost în perioada 2010 – 2014 – 14,4 miliarde de dolari, apoi a scăzut la 11,5, iar acum din 2020 până în 2024 – 15 miliarde de dolari. În 25 de ani, cetățenii Republicii Moldova au adus în țară 53 de miliarde de dolari. Țineți minte – 53 de miliarde de dolarui aduși de cetățenii noștri aduși î ultimii 25 de ani prin toate metodele prin care ei pot aduce bani acasă, a declarat Veceaslav Ionita, expert IDIS ”Viitorul”

BETA: În context, Veaceslav Ioniță a prezentant și date referitoare la ponderea banilor veniți din diasporă care au ajuns în bugetul public național în ultimii 25 de ani.

”În perioada 2000 – 2004, 15,5% din veniturile bugetului public Național erau formate din cheltuielile făcute de oamenii care au primit bani de peste hotare. Altfel spus, 15 la sut din tot bugetul era de la diaspora. Fiți atenți, nu bugetul de stat, dar bugetul public național unde intră toate bugetele. În perioada 2005 – 2009 contribuția diasporei era de 22,5%, în 2010 – 2014 era de 22%, iar acum într-adevăr a scăzut, însă, rămâne peste 13%. Deci unul din 7 lei pe care îi păpăm astăzi sunt bani care vin de la diasporă”, a spus expertul.

BETA: Potrivit expertului, transpusă în valută națională, ponderea veniturilor aduse de diasporă la bugetul public național pe parcursul ultimelor doua decenii ajunge la circa 170 de miliarde de lei.

”În 2000-2004 din banii diasporei care i-au trimis acasă 6,1 miliarde de lei au ajuns în bugetul de stat, după aceasta 23 de miliarde, 37 de miliarde, iar în ultimii 5 ani de zile aproape 60 de miliarde de lei din banii trimiși de cetățenii noștri de peste hotare au ajuns în bugetul de stat. Ceea ce e normal, așa și trebuie să se întâmple. În total, din banii care au fost trimiși acasă, în 25 de ani, cel puțin 170 de miliarde de lei au ajuns în bugetul de stat sub formă de impozite, a precizat analistul economic, Veaceslav Ionita.

BETA: Astfel, dacă este să raportăm la Produsul Intern Brut, începând cu anul 2000, cumulativ, Republica Moldova a beneficiat de transferuri de valută de peste hotare în proporție de circa 6,7 PIB-uri naționale la valoarea piblului din 2024 – echivalentul a 123,6 miliarde de dolari.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.