VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

În 2024, lefurile medii în Educație urmează să ajungă la nivelul salariului mediu pe economie

Ministerul Educației și sindicaliștii din domeniu își propun să ridice veniturile medii ale profesorilor până la salariul mediu pe economie, care în acest an este de 12 500 de lei. Acesta a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul unui noi ședințe a Comisiei bilaterale de dialog social.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a precizat că solicitările sindicaliștilor din învățământ vor fi discutate în cadrul dezbaterilor dinaintea aprobării Legii Bugetului pentru 2024, preconizată pentru luna noiembrie.

”De la nivelul salariului mediu pe economie urmează să se facă calculele pentru valoarea Fondului de salarizare pentru anul bugetar 2024 de la care să pornească majorarea valorii de referință. Înregistrăm acești parametri ca punct de pornire și începem a căuta resurse pentru ca să ajungem la rezultatul scontat”, a declarat Dan Perciun.

”Noi ne-am asumat angajamentul ca să căutăm posibilitatea de a aduce salariul mediu din Educație și Cercetare la nivelul salariului mediu pe economie, care la moment este de 12.500 lei conform datelor BNS, și obiectivul dat trebuie atins”, a precizat președintele Federației Sindicale a Educației, Ghenadie Donos.

În același timp, părțile au discutat și despre modul de achitare a sporurilor unice de 5000 de lei și 3000 de lei pentru cadre didactice și alți angajați din instituțiile de educație, proiect care ieri a fost aprobat de Guvern.  

În acest sens, sindicaliștii au cerut ca plățile unice să fie achitate și pentru angajații organelor locale de specialitate din domeniul Educației. Pentru acest lucru sunt necesare alte 4,7 milioane de lei. Ministerul Educației a precizat că propunerea urmează să se regăsească în proiectul care va fi supus dezbaterilor și votării în Parlament.

În același timp, sindicaliștii au solicitat de la Ministerul Finanțelor resurse adiționale pentru creșteri salariale în universități, ”or, la moment, avem o situație când salariile profesorilor universitari sunt mai mici decât cele a profesorilor de liceu”, se arată în comunicatul federației de profil.

Părțile au convenit ca următoarea ședință să aibă loc în 13 octombrie, dată la care se vor clarifica și preciza anumite poziții-cheie și vor fi prezentate estimările financiare cu evaluări prealabile a costurilor.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.