VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Imaginile disperării în Etiopia: 257 de oameni au murit după o alunecare de teren

Alunecarea de teren este cea mai mortală cunoscută în Etiopia – a doua cea mai populată ţară de pe continentul african – unde mai mult de trei sferturi din cei 120 de milioane de locuitori trăiesc în zone rurale.

Bilanţul „a ajuns la 257 de morţi până la 24 iulie (miercuri)” şi „se preconizează că va creşte la 500 de decese, conform informaţiilor furnizate de autorităţile locale”, a scris Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA) în cel mai recent raport al său, publicat joi.

Raportul anterior, comunicat marţi seara de autorităţile locale, indica 229 de decese.

„Operaţiunile de salvare continuă”, iar „locuitorii sapă în principal cu mâinile goale sau cu lopeţi, în lipsa altor opţiuni”, a adăugat Biroul.

Într-un interviu acordat miercuri postului BBC, şeful OCHA din Etiopia, Paul Handley, a explicat că transportul „utilajelor grele de excavare în zona afectată”, care este „izolată şi muntoasă”, a fost „o provocare, în special din cauza stării drumurilor”.

Potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului, drumul care duce la locul dezastrului este neasfaltat pe câteva zeci de kilometri. „Guvernul etiopian, împreună cu autorităţile regionale şi locale, finalizează un plan de evacuare” pentru peste 15.500 de persoane care locuiesc în apropiere, în zone „cu risc crescut de alunecări de teren şi care trebuie evacuate imediat”, a continuat OCHA, potrivit Agerpres. 

Printre aceştia se numără „cel puţin 1.320 de copii sub cinci ani şi 5.293 de femei însărcinate şi care alăptează”. Dezastrul s-a produs în kebele (cea mai mică diviziune administrativă) din Kencho Shacha Gozdi, o zonă rurală, deluroasă, situată la aproximativ 480 de kilometri şi la circa zece ore de mers cu maşina de Addis Abeba.

Numărul persoanelor dispărute, necunoscut 

În regiune a plouat abundent duminică seara. O porţiune de deal s-a prăbuşit luni dimineaţă, afectând mai multe case înainte ca o altă alunecare de teren să-i înghită pe numeroşi rezidenţi care s-au grăbit să ajute. Înarmaţi cu unelte agricole, locuitorii încearcă în continuare să îi găsească pe cei dragi, îngropaţi sub un strat gros de pământ, au constatat jurnaliştii AFP. „Nu pot să mă duc acasă fără să-mi găsesc fratele”, a declarat pentru AFP un tânăr, printre lacrimi, miercuri seară. Numărul persoanelor dispărute este necunoscut.

Ajutoarele au început să sosească în ultimele zile. Crucea Roşie a început să distribuie produse de primă necesitate marţi, iar guvernul federal, diverse agenţii ONU şi ONG-uri internaţionale desfăşoară în prezent echipe în zona afectată. Aproximativ 18% din populaţia ţării (21,4 milioane de persoane) depind de ajutoare umanitare, iar 4,5 milioane sunt strămutate de conflicte sau dezastre climatice (secetă, inundaţii şi altele), potrivit ONU.

Potrivit localnicilor, locuitorii aleg adesea să trăiască la poalele dealurilor, unde este mai puţin frig. „Aceasta nu este prima catastrofă de acest gen. Anul trecut, peste 20 de persoane au fost ucise. În fiecare sezon ploios, mor oameni din cauza alunecărilor de teren şi a ploilor abundente din această zonă”, a comentat marţi un locuitor al unui woreda (district) învecinat cu locul dezastrului.

Sezonul ploios „lung” a început în iunie, în mare parte din regiunile etiopiene, inclusiv în statul regional Etiopia de Sud. Acesta ar urma să se prelungească până în septembrie. Statul regional Etiopia de Sud este una dintre numeroasele zone afectate de inundaţiile din aprilie şi mai, în timpul sezonului ploios „scurt”.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.