Politicianul fugar Ilan Șor recunoaște că finanțează proiecte politice la Chișinău și spune că va continua să susțină acele proiecte politice care vor lupta cu „regimul Sandu” care, potrivit lui, „a adus în Republica Moldova sărăcia, distrugând-o ca stat”. Fostul deputat declară că face acest lucru în mod legal. Declarațiile au fost făcute în contextul afirmațiilor fostei deputate Arina Spătaru, care a declarat că Șor a încercat „să o cumpere”.
Politicianul fugar, condamnat în dosarul frauda bancară, susține că banii lui provin din proiectele sale de afaceri. Autoritățile, care afirmă că acești bani sunt „murdari”, nu vor recunoaște că sunt surse oneste, „pentru că astfel va trebui să recunoască și legitimitatea tuturor realizărilor sale”.
Cât despre afirmația ex-deputatei Spătaru că Șor ar face jocurile Kremlinului, acesta spus că nu este vorba decât despre un mit, notează IPN. „Pentru că, dacă era așa, demult ar fi fost în Moscova, unde se află familia sa. Dar așa este nevoit să se afle în locul acela unde s-a întâlnit cu Arina Spătaru, dar și cu mulți alți politici și funcționari moldoveni”.
Politicianul fugar nu consideră că prin finanțările sale face ceva ilegal. El s-a comparat cu fondurile europene din care sunt realizate, la fel, proiecte de infrastructură. Doar că potrivit lui, banii acordați de europeni se oferă sub formă de credite.
Fosta deputată Arina Spătaru, președintă a Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa din Moldova, susține că în luna aprilie a acestuia an a făcut denunț la organele de drept în privința deputatului Alexandr Nesterovschi care ar fi încercat „să o cumpere pentru Ilan Șor”.
Mai multe detalii despre dosarul la care s-a referit Arina Spătaru au fost prezentate de către procurori în ședința Parlamentului la care a fost ridicată imunitatea parlamentară a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. Ultimii au fost reținuți, fiind învinuiți de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor.
Politicianului moldovean Ilan Șor, născut în Israel, a revenit acolo după 2019. El a fost, între timp, condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova în dosarul „furtul miliardului”, iar acum este pe lista de sancțiuni a SUA, Marii Britanii și UE pentru activitatea sa pro-rusă pe fundalul războiului din Ucraina. Chișinăul a cerut extrădarea lui, pentru moment fără niciun rezultat.