VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

IGSU atenționează, în cadrul unei campanii, despre riscul intoxicațiilor în timpul fermentării vinului

Salvatorii și pompierii desfășoară activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului. Aceștia merg pe la casele oamenilor pentru a informa despre regulile și măsurile de precauție în timpul procesului.

Astfel, salvatorii explică cetățenilor pericolele generate de acumularea dioxidului de carbon, jos la suprafața solului, în concentrații înalte. Gazul este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces.

Solicitată de Moldpres, Liliana Puşcaşu, ofițer de presă al IGSU, a menționat că specialiștii îndeamnă oamenii să nu intre în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat.

„Pentru evitarea riscurilor cel mai bine este ca acesta să fie ținut în aer liber. La fel, salvatorii recomandă gospodarilor să asigure o ventilație permanentă a spațiilor în care se desfășoară procesul de fermentare și să evite închiderea ermetică a recipientelor în care se află vinul. Totodată, există o metodă simplă de verificare a concentrației de oxigen în beciuri și subsoluri unde se fermentează vinul. Astfel, înainte de a intra în încăpere se aprinde o lumânarea, dacă aceasta se va stinge atunci aportul de oxigen este insuficient și există risc de intoxicație”, a spus Liliana Pușcașu.

În această toamnă au fost înregistrate deja două decese în urma intoxicației cu dioxid de carbon. Incidentul a avut loc în localitatea Sadova, raionul Călărași. Doi soți au fost găsiți de vecini în beciul casei. Se presupune că aceștia s-ar fi intoxicat cu gazele emanate în timpul fermentării vinului.

Activitățile de informare și prevenire a intoxicațiilor sunt desfășurate în toată țara pe parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor. Acțiunile au scopul de a preveni cazurile de intoxicații cu dioxid de carbon.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.