Denumirea limbii este decizia suverană a Republicii Moldova. Astfel răspunde președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, la replica purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia „Republica Moldova își abandonează limba maternă”.
Igor Grosu spune că decizia privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” este o decizie tardivă, dar necesară, notează IPN. Șeful Legislativului de la Chișinău spune că proiectul de lege care introduce, oficial, în legislația națională sintagma „limba română”, este unul perfect legal.
Igor Grosu s-a arătat indignat de reacția purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a scris pe canalul său de Telegram: „Sprijin real american pentru democrație. Sub Maia Sandu, Republica Moldova își abandonează limba maternă”.
Președintele Parlamentului a calificat drept ipocrizie și decizia opoziției parlamentare de a scoate oamenii la protest în fața Curții Constituționale. Igor Grosu spune că o parte dintre deputații care se arată nemulțumiți de schimbarea denumirii limbii, dețin cetățenia României, și-și duc copiii la școli private cu predare în limba română.
Săptămâna trecută Parlamentul de la Chișinău a adoptat un proiect prin care în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” ia locul „limbii moldovenești”. De asemenea, sunt înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 56 de deputați.
Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.