VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Grosu despre protestele fermierilor: e dreptul lor să protesteze, dar în limitele cadrului legal

Fiecare cetățean are dreptul de a protesta, însă acest lucru trebuie să se întâmple în limitele cadrului legal. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu referire la acțiunile de protest organizate de agricultori în centrul Chișinăului. Președintele Parlamentului spune că între protestatari și autorități există loc pentru dialog, iar ambele părți trebuie să dea dovadă de înțelegere.

Potrivit șefului Legislativului, este creat un grup de lucru menit să-i ajute pe fermierii aflați în impas să evite insolvența, notează IPN.

Președintele Parlamentului respinge ideea că în spatele acțiunilor de protest ale agricultorilor ar sta actori politici. Igor Grosu spune că înțelege situația disperată în care s-au pomenit fermierii, însă le cere să respecte legea și să nu admită incidente în timpul protestelor și destabilizarea situației.

„Tot timpul este spațiu pentru dialog. Fiecare poate protesta. Este dreptul fiecăruia. Important protestele să fie sincere și nu din cele plătite, așa cum organizau grupările criminale. În cazul fermierilor nu este cazul. Sunt oameni cu care noi am interacționat de-a lungul timpului și e dreptul lor să protesteze. Rugămintea este să o facă într-un cadru legal, cu respectarea regulilor. Să nu admitem incidente reprobabile care nu fac bine nici fermierilor, nici organelor de forță, pentru că asta aduce un prejudiciu de imagine și unora, și altora. Este spațiu pentru discuții, ele trebuie să continue”, a spus Igor Grosu în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Președintele Parlamentului spune că zilnic primește date actualizate din partea ministrului Agriculturii privind situația din domeniu. Igor Grosu se arată convins că instituțiile implicate în procesul de negocieri vor identifica soluții pentru a împiedica intrarea în faliment a agricultorilor mici și mijlocii.

„Acum se discută crearea unui mecanism în care să fie implicate toate instituțiile care deja au atribuții în soluționarea problemelor companiilor care intră în insolvență. Este un cadru unde vor fi prezenți protestatarii, Ministerul Justiției, Ministerul Agriculturii, Camera de Comerț și Industrie, reprezentanții băncilor, pentru a fluidiza procesul și a-i ajuta. Până în prezent, au fost debursată suma de un miliard 813 milioane lei din banii alocați, mai sunt peste 90 de milioane care în perioada următoare vor fi oferite agricultorilor. În total, un miliard 900 de milioane de lei. Cu referire la donația de motorină venită din partea României sunt 1000-1500 de cereri și în perioada următoare vor fi onorate aceste angajamente. Vreau să-i rog să se așeze liniștit și să caute soluții”, a mai spus președintele Parlamentului.

Sute de fermieri din toate raioanele țării cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. De asemenea, fermierii cer ca din Fondul de Subvenționare pentru anul 2024, suma de un miliard de lei să fie repartizată fermierilor.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.