Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat, alături de comunitatea oamenilor de cultură, la Forumul dedicat protejării patrimoniului cultural. Evenimentul, organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, abordează politicile și inițiativele naționale pentru protecția patrimoniului cultural, rolul instituțiilor și activitățile desfășurate în acest domeniu, starea actuală și perspectivele de reabilitare a orașelor istorice din Republica Moldova.
În mesajul său, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit despre importanța salvgardării patrimoniului cultural, îndemnând comunitatea academică, autoritățile publice locale și întreaga societate să continue să se implice în valorificarea patrimoniului cultural național și să contribuie la atragerea vizitatorilor și turiștilor în localitățile din țara noastră.
„Am fost martorii unor exemple bune, dar și mai triste care au afectat patrimoniul nostru, de aceea este nevoie ca în legislație să existe instrumente de coerciție. Văd cum se schimbă atitudinea și administrația locală înțelege cât de important este să păstreze și să prezinte patrimoniul ca punct de atracție”, a spus Igor Grosu.
Șeful legislativului s-a referit și la unele inițiativele legislative în acest domeniu, aprobate de Parlament. Este vorba despre modificarea Legii monumentelor de for public, care presupune simplificarea procedurii de înființare și edificare a monumentelor de for public la nivel local; aprobarea Registrului siturilor arheologice, care are drept rezultat evidența siturilor arheologice, delimitarea și protecția acestora; aprobarea proiectului de lege privind implementarea programului național „Voucher Cultural”.
„Voucherul Cultural este o inițiativă foarte bună a unui grup de deputați prin care încercăm să aducem tinerii în muzee, teatre, în săli de concerte. Există posibilitatea să extindem programul și pentru alte categorii de persoane – pentru seniori”, a adăugat Igor Grosu.