VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Boțan: Sunt optimist că arma nucleară nu va fi utilizată

Kremlinul nu va recurge la arma nucleară, deși propaganda rusă insistă zilnic pe o astfel de evoluție a războiului din Ucraina. Opinia a fost expusă de către expertul Igor Boțan în cadrul dezbaterii publice la tema „Războiul și Planeta”.

Potrivit expertului, în poziția sa publică privind războiul din Ucraina, China a respins categoric folosirea armei nucleare, iar în lipsa altor aliați, Rusia mizează pe suportul Beijingului.

Potrivit expertului Igor Boțan, bombardarea teritoriului Ucrainei cu mii de rachete, la propulsia cărora sunt folosite substanțe toxice extrem de nocive, reprezintă un dezastru atât pentru viața și sănătatea oamenilor, cât și pentru starea mediului ambiant.

Igor Boțan spune că specialiștii de mediu trebuie să examineze minuțios și fragmentele de rachetă care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, stabilind gradul de nocivitate a acestora pentru mediu și sănătatea oamenilor din zonă.

„E periculos faptul că nu știm ce substanțe se folosesc pentru propulsia rachetelor, cu care este bombardat întreg teritoriul Ucrainei. Este vorba de mii, poate zeci de mii de astfel de rachete. Ceea ce știm cu certitudine din statistici este că în regiunea Baikonur, Kazahstan, de unde are loc lansarea rachetelor, rata de îmbolnăvire cu cancer este una ieșită din comun. Ceea ce arată că substanțele folosite la propulsia rachetelor sunt extrem de nocive, potrivit IPN.

Trebuie să se facă analize și să se vadă cu ce substanțe este otrăvit teritoriul, ulterior medicii să urmărească starea de sănătate a populației în zonele în care au căzut rachetele. Fragmentele a patru rachete au căzut și pe teritoriul nostru, de aceea și specialiștii noștri trebuie să cerceteze, să vadă despre ce fel de substanțe nocive poate fi vorba”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.

Potrivit expertului, este puțin probabil ca Rusia să recurgă la folosirea armei nucleare în războiul din Ucraina, deși această retorică este intens folosită de către propaganda rusă.

„Eu sunt optimist că arma nucleară nu va fi utilizată. Deși vedem cum își iese din minți propaganda rusă care zilnic bombardează ba cu arme strategice, nu tactice, Washington-ul, Londra, Parisul, Berlinul, iar asta e o nebunie care nu are nicio explicație. În Ucraina, propaganda rusă insistă pe utilizarea armelor tactice, care din punctul de vedere al strategiei războiului, pe care ei n-o au, nu va avea mare efect. Pentru că arma nucleară tactică are o rază de acțiune de câteva zeci de kilometri”, a spus Igor Boțan.

Acum câteva zile China și-a făcut publică poziția privind soluționarea politică a crizei ucrainene, cerându-le părților să reia dialogul și respingând orice tentativă de recurgere la arma nucleară. Igor Boțan spune că probabilitatea ca Rusia să folosească arma nucleară, după această poziție oficială a Chinei, este destul de redusă.

„China a spus foarte clar că este inadmisibilă folosirea armei nucleare, iar Rusia speră foarte mult pe suportul Chinei. Deocamdată, China ajută Rusia în vederea slăbirii sancțiunilor impuse de Occident. Dar China are un interes foarte mare pentru că prin ceea ce se întâmplă, Rusia devine un fel de apendice cu bogății naturale pentru China.

Totuși, China spune NU armei nucleare. Acest lucru a fost spus și anul trecut când președintele Xi s-a întâlnit cu președintele Biden și mesajul a fost foarte clar: în niciun caz să nu se recurgă la folosirea armei nucleare. Pentru că dacă vor fi folosite armele nucleare tactice în Ucraina asta deschide cutia pandorei, asta ar putea genera provocări între India și Pakistan, Iran și Israel etc., ar fi o nebunie totală”, a punctat expertul permanent al proiectului.

Dezbaterea la tema „Războiul și Planeta”, este ediția a 275-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.