Orice partid care sfidează legea și o încalcă constant trebuie să fie sancționat, iar legea ar trebui să prevadă clar care vor fi măsurile ce trebuie luate în privința unei formațiuni politice sau alta. Declarații în acest sens au fost făcute de expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Partidele între drepturi, responsabilități și neconstituționalitate”, organizată de IPN.
Expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, explică contextul apariției proiectului de lege pentru implementarea unor considerente conținute în Hotărârea Curții Constituționale nr.10/2023 privind controlul constituționalității Partidului Politic Șor”, votat deja în prima lectură, în data de 14 iulie 2023.
Potrivit lui, autorii proiectului de lege spun foarte clar că pornesc de la hotărârea Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității partidului. În acest context, este nevoie de proceduri care trebuie ajustate deoarece până acum nu au existat astfel de precedente.
Un alt lucru important, spune expertul, este că „CC nu pedepsește partidul și membrii acestui partid. Pedepsele pe care le-a primit acest partid pentru activitatea sa au fost fixate în mai multe hotărâri ale Curții de Apel, de patru ori candidații acestui partid au fost excluși din competiția electorală pentru încălcarea normelor de drept din Republica Moldova. Acest partid și membrii formațiunii nu au întreprins absolut nimic pentru a corecta situația. Ei consideră că a recidiva este un lucru absolut normal în Republica Moldova”, a declarat Igor Boțan.
Igor Boțan consideră că formațiunea și membrii ei, pur și simplu, eludează normele de drept din Republica Moldova, considerând că a încălca legislația din Republica Moldova este permis. Și asta se întâmplă deoarece „uneori este pedepsit partidul prin retragerea candidaților, altădată – nu”.
Și în aceste circumstanțe, partidul a continuat de aceeași manieră să eludeze normele de drept, lucru care pune în pericol și capacitatea statului de a lua măsuri împotriva unui astfel de comportament. „Hotărârea Curțiii Constituționale este pentru a preveni pe viitor astfel de comportamente”, menționează el.
Expertul permanent al proiectului, Igor Boțan spune că e necesar să fie stipulat clar în lege „motivul pentru dizolvarea unui partid. El exemplifică prin situația în care este astăzi pusă Comisia Electorală Centrală, care este obligată să proceseze rapoartele financiare, dar jumătate din partide nu prezintă aceste rapoarte financiare ani în șir. Asta înseamnă că aceste partide care nu au activități să fie dizolvate deoarece doar fac munca CEC mai dificilă.
Acesta este o cale de dizolvare, alta este când CC adoptă o hotărâre privind neconstituționalitatea unui partid și el urmează să fie dizolvat.
„Lucrurile trebuiau clarificate aici. Una e că partidul nu e activ și menține o nișă, face lucrul CEC complicat și alta este această decizie de neconstituționalitate. Parlamentul pornește de la premisa că hotărârile Curții Constituționale trebuie citite cu atenție și trebuie adusă în concordanță legislația care vizează această hotărâre a Curții Constituționale”, spune Igor Boțan.
Dezbaterea publică cu genericul „Partidele între drepturi, responsabilități și neconstituționalitate” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.