VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Hristos a înviat! Creștinii ortodocși sărbătoresc azi Paștele

Creștinii ortodocși sărbătoresc azi Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare pentru întreaga creştinătate. De Paște, lumina învinge întunericul, iar iubirea învinge moartea şi duşmănia. Este perioada în care lumea îşi uită tristețile şi durerile, pentru a se bucura de vestea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Sute de mii de moldoveni au mers la biserici și mănăstiri în Noaptea Învierii pentru a participa la cea mai importantă slujbă din an, cea a Învierii, pentru ca mai apoi să ia Lumina Sfântă și să o ducă mai departe în comunitățile lor.

Oamenii au asistat emoţionaţi la serviciile divine, care au durat până aproape de dimineață. Bisericile și catedralele au fost neîncăpătoare, iar oamenii au participat la slujbe și în curțile lăcașurilor, chiar dacă a fost destul de răcoros. După miezul nopții, cu toții au strigat într-un glas ”Hristos a înviat” și, împreună cu preoții sau arhiereii, au cântat tradiționalul tropar pascal: ”Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.

Apoi, preoţii au împărţit Lumina Sfântă venită mai devreme de la Ierusalim, iar moldovenii au aprins candele şi lumânări, pentru a duce acasă taina Învierii. În scuarul Catedralei Mitropolitane din centrul Chișinăului, focul sacru a ajuns încă de aseară, în jurul orei 20.00. Lumina sfântă a fost adusă de o delegație condusă de episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, iar în scuarul Catedralei a fost preluată de mitropolitul Vladimir, care a rostit și o pastorală în fața mulțumii. Sfânta lumină a fost adusă și la sediul Mitropoliei Basarabiei de o delegație plecată la Ierusalim, după care a fost împărțită preoților și protopopilor în toate parohiile și eparhiile din țară.

Tradițional, la finalul Slujbei de Înviere, care a durat în unele lăcașuri și până la ora 04.00, au fost sfinţite coșurile aduse de enoriași pentru masa de Paşte pline cu cozonac, pască, ouă roşii şi alte bunătăţi. În dimineaţa Paştelui, creştinii trebuie să mănânce sfinţit, apoi să se aşeze la masa de sărbătoare.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.