Într-o lume aflată într-o continuă schimbare, companiile nu mai sunt privite doar ca entități care oferă produse sau servicii, ci și ca jucători activi în dezvoltarea comunităților în care operează. Responsabilitatea socială corporativă (CSR) reprezintă o componentă esențială a unei afaceri moderne, aducând beneficii tangibile atât companiei, cât și societății.
Pentru companii, implicarea în activități de caritate sau susținerea cauzelor sociale aduce mai mult decât o imagine pozitivă. Este un indicator puternic al valorilor de care se ghidează compania, cum ar fi empatia și co-participarea la consolidarea comunității din care aceasta face parte, ceea ce le face mai atractive atât pentru clienți și parteneri, cât și pentru angajați. Oamenii preferă să colaboreze sau să achiziționeze de la branduri care demonstrează un angajament sincer față de comunitate. În același timp, mai multe studii din domeniul de marketing au demonstrat că implicarea în astfel de inițiative conduce la creșterea loialității clienților și la consolidarea reputației pe termen lung.
Pe lângă impactul social, CSR creează oportunități de dezvoltare. Participarea în activități caritabile este o ocazie excelentă de a motiva echipele interne, de a dezvolta relații puternice cu partenerii și de a inova în strategii de marketing. Evenimentele caritabile, precum Galele sau campaniile publice, oferă o platformă unică pentru a demonstra angajamentul față de binele comun.
Unul din domeniile care necesită sprijin constant în Republica Moldova ține de domeniul sănătății, și anume cel al îngrijirilor paliative, ce vizează suportul persoanelor care suferă de boli grave incurabile. Conform statisticii, peste 25 000 de oameni au nevoie de îngrijiri paliative, iar asistența la care acești bolnavi au acces este departe de a fi suficientă. Serviciul de îngrijire paliativă nu se limitează doar la aspectul medical, ci pune accent pe o abordare holistică, care îmbină suportul fizic, emoțional, social și spiritual, cu scopul de a spori calitatea vieții și de a alina durerea pacientului, dar și de a asigura susţinerea familiei pe parcursul bolii, precum şi în perioada de doliu.
Hospices of Hope Moldova este una dintre puținele organizații din țară care oferă îngrijiri paliative gratuite. Prin echipele lor interdisciplinare, care includ medici, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali și kinetoterapeuți, organizația asigură sprijin pacienților atât în centre specializate: Centrul Speranței din Chișinău și Aripile Speranței din Orhei, cât și la domiciliu. Hospices of Hope Moldova este formată din 5 organizații partenere care prestează servicii de îngrjire paliativă în 5 regiuni din Republica Moldova: Chișinău, Orhei, Soroca, Taraclia și Ocnița. Pacienții au acces la tratamente pentru gestionarea durerii, consiliere psihologică, sprijin emoțional și social, toate fără niciun cost.
„Companiile joacă un rol crucial în dezvoltarea inițiativelor noastre. Fiecare donație, fiecare parteneriat reprezintă o oportunitate de a extinde accesul la îngrijiri paliative pentru pacienți și familiile lor,” afirmă Veronica Dragnev Sacara, Directorul Executiv al Hospices of Hope Moldova.
În Moldova, unde resursele pentru îngrijiri paliative sunt foarte limitate, parteneriatele dintre companii și organizații caritabile pot aduce o contribuție importantă la un efort comunitar de dezvoltare a capacităților în domeniul îngrijirilor paliative. Donațiile, sponsorizările sau participarea la campanii de fundraising permit extinderea accesului la servicii medicale esențiale, în special în zonele rurale, cu accesibilitate redusă. Spre exemplu, datorită sprijinului companiilor și al comunității, doar pe parcursul anului 2023, Hospices of Hope Moldova a efectuat 22 000 de vizite la domiciliu, având la număr un total de 1186 de beneficiari, față de 675 de beneficiari în 2022. Aceste date ne confirmă importanța și necesitatea îngrijirilor paliative, dat unei necesități constante în societatea noastră.
Pentru mulți pacienți, precum domnul Ivan, diagnosticat cu cancer de colon în stadiul 4, sprijinul oferit de Hospices of Hope Moldova a fost salvator. Când a aflat că va trebui să trăiască cu o stomă, a fost copleșit de disperare. Adesea, astfel de vești pot părea că anunță o sentință pe viață, iar speranța dispare în fața incertitudinii. Totuși, ajutorul primit din partea echipei medicale, psihologului și altor beneficiari ai Centrului Speranței din Chișinău, i-a redat optimismul și curajul de a-și trăi viața cu demnitate. Astăzi, el este un exemplu viu al impactului pe care îngrijirile paliative îl pot avea asupra vieții cuiva.
Dacă sunteți o companie care dorește să transforme responsabilitatea socială în acțiuni concrete, Hospices of Hope Moldova vă invită să deveniți parte din schimbare. Fie că este vorba despre susținerea financiară a echipei medicale, implicarea în evenimente caritabile sau promovarea cauzei organizației, fiecare gest contribuie la îmbunătățirea vieții pacienților care au o mare nevoie de sprijin, fie el cât de mic.
Unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Hospices of Hope Moldova la care puteți să vă alăturați deja foarte curând este tradiționala Gala de Crăciun.
Gala din acest an va avea loc pe 18 decembrie, iar pentru prima dată, invitatul de onoare al serii va fi reprezentantul Familiei Regale a României, Principele Nicolae, nepotul Regelui Mihai I, alături de distinși oaspeți din cadrul Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, ambasadori și susținători internaționali. Mai multe detalii: https://www.hospicesofhope.md/ro/
Pentru informații despre oportunitățile de parteneriat sau pentru a rezerva un loc, puteți contacta organizația la adresa de e-mail veronica@hospicesofhope.md / info@hospicesofhope.md sau la numărul de telefon +373691632638/ +37379266407.
Responsabilitatea socială nu este doar o tendință, este o necesitate pentru o viață demnă și un viitor mai bun pentru pacienții noștri și familiile lor. Fiecare companie poate fi o forță a binelui, contribuind la o comunitate mai sănătoasă, mai empatică și mai unită.