VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Haos în Congresul SUA. Candidatul republican la funcția de speaker se retrage din cursă. SUA nu pot vota ajutorul pentru Israel și Ucraina

Paralizat de mai bine de o săptămână, Congresul american se afundă tot mai mult în criză. Confruntat cu negocieri interminabile şi fără ieşire, candidatul republican pentru funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Steve Scalise, a anunţat joi seara că îşi retrage candidatura, în lipsa unui sprijin suficient din partea propriului partid, relatează Reuters.

Chiar dacă Scalise a fost nominalizat de republicani, nu a reușit să obțină cele 217 voturi necesare pentru a fi ales, transmite news.ro.

„A fost o adevărată aventură și mai este încă mult de lucru. Tocmai le-am spus colegilor mei că îmi retrag numele ca și candidat la funcția de speaker”, a declarat Steve Scalise reporterilor. Odată cu acest anunț, căutarea unui nou lider pentru Congresul american pare să devină din ce în ce mai spinoasă. Congresul are două camere: una, Senatul, este în mâinile democraților lui Joe Biden, dar cealaltă, Camera Reprezentanților, în mâinile republicanilor, este cea care se află într-un blocaj fără precedent.

Marea majoritate a puterilor Camerei a fost suspendată prin demiterea surprinzătoare a fostului președinte, Kevin McCarthy, care a pus la vedere diviziunile largi care traversează tabăra conservatoare americană cu un an înainte de alegerile prezidențiale din 2024. Confruntată cu incapacitatea de a se pune de acord asupra unui succesor, această cameră, care ar trebui să fie una dintre cele mai puternice din lume, se află într-o stare de paralizie fără precedent. În prezent, Statele Unite sunt în imposibilitatea de a vota un nou ajutor pentru Israel, un aliat istoric aflat în plin război cu Hamas. Și nici un pachet suplimentar pentru Ucraina, invadată de Rusia, care este în discuție de câteva săptămâni.

Fără un speaker, a treia cea mai importantă figură politică din Statele Unite, Congresul american este de asemenea incapabil să voteze un nou buget federal. Actualul buget expiră peste câteva săptămâni, punând din nou prima putere economică mondială în fața riscului de paralizie a administrației publice.

Steve Scalise, cunoscut pentru că a supravieţuit unui schimb de focuri în 2017, spera să poată supune candidatura sa la vot cu toţi aleşii din Cameră. Aceasta este o condiţie prealabilă pentru a avea acces la această funcţie. Dar zece conservatori au anunţat că se vor opune cu orice preţ candidaturii sale. Aceştia au invocat ca argumente poziţiile sale bugetare, faptul că suferă de cancer şi un discurs pe care l-a ţinut în urmă cu 20 de ani la o convenţie legată de un fost lider al Ku Klux Klan.

Va mai dura blocajul câteva zile? Sau câteva săptămâni? Confuzia pare să domnească la toate nivelurile partidului. „Această ţară contează pe noi să ne unim. Camera Reprezentanţilor are nevoie de un preşedinte şi trebuie să o facem să funcţioneze din nou”, a insistat Steve Scalise. „Dar este clar că nu toată lumea este aici. Şi există încă diviziuni care trebuie reazolvate”, a adăugat el. „De ce să nu mergem cu toţii acasă şi să ne întâlnim săptămâna viitoare?”, a sugerat joi după-amiază politiciana trumpistă Marjorie Taylor Greene.

Partidul Democrat al lui Joe Biden este minoritar în Camera Reprezentanţilor şi, prin urmare, este cumva spectator al negocierilor haotice din Congres, cu excepţia cazului în care nu se va produce o alianţă surpriză cu republicanii moderaţi, ceea ce ar putea să pună capăt acestei situaţii fără precedent.

„Războiul civil republican din Cameră continuă să paralizeze Congresul”, a constatat joi liderul democraţilor, Hakeem Jeffries, menţionând că „o soluţie transparentă este singura cale de ieşire”.

Republicanii au încheiat o şedinţă, joi seară, fără a ajunge la un acord cu privire la cine va fi următorul lor candidat pentru funcţia de preşedinte al Camerei. Ei se vor reuni din nou vineri la ora locală 10.00 (17.00, României).

Mai mulţi republicani au declarat anterior că vor rămâne alături de rivalul lui Scalise, Jim Jordan, care pierduse miercuri votul secret al republicanilor. Jordan îşi încurajase susţinătorii să voteze pentru Scalise, potrivit unei surse care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.