VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul va compensa peste 33% din tariful actual al gazelor naturale. Cum vor fi atribuite gradele de vulnerabilitate

În acest an guvernul va compensa în medie peste 33% din tariful actual al gazelor naturale. Pentru sezonul rece 2023-2024, Guvernul a stabilit 7 categoriilor de vulnerabilitate, iar gradul de vulnerabilitate al gospodăriei va fi generat sistemul informațional începând cu 26 noiembrie. Despre acesta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu în cadrul conferinței de presă susținută după ședința Executivului din 22 noiembrie.

Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea volumului compensat a prețurilor/tarifelor pentru consumatorii casnici în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică pentru sezonul rece.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică va fi efectuată automat de către sistemul informațional, începând cu data 26 noiembrie curent, conform criteriilor aprobate de Guvern. Cetățenii vor putea vizualiza categoria atribuită în cabinetul personal, în primele zile ale lunii decembrie. Categoria de vulnerabilitate energetică se va stabili în baza raportului exprimat în % dintre cheltuielile  pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea sursei de energie.

Potrivit lui Buzu, în categoria fără vulnerabilitate vor intra gospodăriile care vor utiliza până la 5% din venitul disponibil pentru a achita sursa de energie. Dacă o gospodărie utilizează între 5-10% din venituri pentru a achita sursa de energie, va fi încadrată la gradul de vulnerabilitate primar. În categoria de vulnerabilitate scăzută vor fi încadrate gospodăriile care utilizează între 10-20% din venituri, iar cele care utilizează între 20-40% vor fi încadrate în categoria de vulnerabilitate medie. De asemenea, dacă gospodăria utilizează mai mult de 40% din venituri pentru achitarea sursei de energie, acesta va avea un grad de vulnerabilitate ridicat. Gradul de vulnerabilitate foarte ridicată și extremă va fi calculat în baza coșului minim de consum, a precizat ministrul Muncii.

Astfel, în cazul gazelor naturale, va fi compensat de către stat tariful pentru primii 180 m3/lună, sau până într-un plafon de 90 m3/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensația monetară. Totodată, potrivit ministrului muncii, în acest sezon va fi compensat în medie peste 33% din tariful actual al gazelor naturale. Astfel, Guvernul a stabilit următoarele prețuri:
Extremă -12,00 lei/m3
Foarte ridicată -12,20 lei/m3
Ridicată -12,40 lei/m3
Medie – 12,60 lei/m3
Scăzută -17,00 lei/m3
Primară – Preț reglementat/prețul furnizorului
Fără vulnerabilitate – Preț reglementat/prețul furnizorului.

Tariful plafon pentru consumatorii casnici de energie termică, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică, se stabilește după cum urmează:

Extremă – 1450 lei/Gcal
Foarte ridicată – 1 475 lei/Gcal
Ridicată -1 500 lei/Gcal
Medie – 1525 lei/Gcal
Scăzută -2 100 lei/Gcal
Primară – 2 900 lei/Gcal
Fără vulnerabilitate -Tarif reglementat

Totodată, în acest an vor beneficia de compensații la energie doar gospodăriile unde energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire pe perioada rece a anului. Astfel prețul compensat pentru consumatorii casnici de energie electrică conform categoriei de vulnerabilitate energetică se stabilește, după cum urmează:

Extremă – 1,54 kWh
Foarte ridicată -1,74 kWh
Ridicată – 1,94 kWh
Medie -2,14 kWh
Scăzută – 2,34 kWh
Primară – 2,54 kWh sau preț reglementat, oricare valoare este mai mică
Fără vulnerabilitate – Preț reglementat

Ministrul Buzu a precizat că bugetul pentru compensații din acest an este de 2780 milioane de lei, dintre care 1760 milioane vor fi acordate sub formă de plată monetară.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.