VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul simplifică cerințele de participare la licitațiile publice pentru producătorii de energie verde

Guvernul a aprobat modificări la Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil.

Potrivit lui Andrei Grițco, secretar de stat general al Ministerului Energiei, noul Regulament va simplifica și debirocratiza cerințele de participare, procedurile de organizare și desfășurare a licitațiilor de oferire a statutului de producător eligibil mare, adresată doritorilor de a investi, de a construi și opera parcuri fotovoltaice și eoliene de capacități mari.

Capacitatea totală instalată, care urmează a fi licitată este de 105 MW pentru parcuri eoliene, și 60 de MW pentru parcuri fotovoltaice, iar participanții la licitație vor concura pentru oferirea celor mai mici prețuri pentru energia electrică, situate sub prețurile plafon calculate și aprobate de ANRE. ”Prin organizarea și desfășurarea licitațiilor ne dorim atragerea investițiilor private în infrastructura națională de generare a energiei electrice în valoare de cca 190 de milioane de euro”, a mai adăugat în ședința de Guvern Andrei Grițco.

Regulamentul mai vine și cu un șir de facilități pentru potențialii investitori. Aceștia vor putea beneficia, pe un termen de 15 ani de un preț fix stabilit în cadrul licitațiilor pentru energia electrică generată.

Dorin Recean, Prim-ministrul RM a menționat în context că pentru RM creșterea ponderii energiei regenerabile este extrem de importantă, or, asta înseamnă o siguranță mai mare și un cost mai ieftin al energiei pentru cetățenii RM, dar și pentru mediul de afaceri.

De menționat că opinia comunității de afaceri, membre a Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM a fost consultată de Ministerul Energiei, fiind sprijinit în acest proces de Secretariatul Consiliului Economic. În context a fost dezbătută analiza impactului de reglementare a modificărilor propuse pentru Regulament. Totodată, experții Secretariatului și membrii Consiliului Economic au participat la toate consultările publice, venind cu sugestii de îmbunătățire a proiectului.

Construcția și punerea în funcțiune a centralelor electrice scoase la licitație vor contribui la realizarea angajamentelor Republicii Moldova de a atinge, în anul 2030, o cotă a energiei regenerabile de 27% din consumul final de energie.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.