VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul României va acorda granturi pentru proiecte comune moldo-române pentru cercetare și inovare

Cercetătorii din Republica Moldova vor putea realiza proiecte comune cu colegii lor de peste Prut și vor beneficia de granturi pentru inovare și cercetare din partea Guvernului român. Pentru acest tip de susținere vor fi eligibile propunerile de proiecte în domeniul Științelor exacte și ingineriei; Științelor sociale și umaniste; Științelor vieții. Propunerile de finanțare vor putea fi înaintate începând cu finele lunii aprilie, iar proiectele vor fi implementate până în luna octombrie 2023. Prevederea se conține în Planul Național de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare (pentru anii 2022-2027) al României.

Condițiile de accesare a finanțării au fost anunțate în cadrul conferinței diasporei academice și științifice românești „Smart diaspora: diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei – 2023”, organizată în Timișoara, în perioada 10-13 aprilie, curent.

Prezent la eveniment, Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a menționat: „Accesul la infrastructura de cercetare din România și granturile comune sunt un sprijin enorm care adaugă valoare la ceea ce facem noi pentru a-i susține și motiva  pe tineri să vină înspre știință și oferă oportunități pentru oamenii de știință din Republica Moldova să se implice în proiecte internaționale în domenii cheie”.

Următoarele două zile ale conferinței de la Timișoara vor fi dedicate sesiunilor paralele (workshop-uri exploratorii), pe domenii  de competență, în zone comune de interes.  Workshop-urile exploratorii abordează subiecte de importanță majoră printre care: știința la frontiera cunoașterii; frontieră tehnologică și inovare; provocarea digitalului; sustenabilitate, securitate și reziliență pentru cetățeni și comunități; antreprenoriat (social, tehnologic, cultural); știința cu toți și pentru toți în societate și pentru societate; sectorul neguvernamental – provocări de cercetare. 

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.