Guvernul de la București a redus prețurile alimentelor de bază prin micșorarea adaosului comercial practicat de producători și comercianți. Este vorba despre 14 produse, printre care pâinea, lactatele, ouăle, carnea, fructele, legumele și cartofii.
Decizia de plafonare a prețurilor pentru principalele alimente a fost luată prin adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, care va intra în vigoare în 30 de zile.
Astfel, procesatorii nu vor putea pune mai mult de 20% adaos comercial, distribuitorii maximum 5%. Totodată, Guvernul român a aprobat și o schemă de sprijin, în valoare de 600 de milioane de euro, pentru firmele românești producătoare de alimente care fac investiții în tehnologizarea producției. Potrivit Institutului Național de Statistică de la București, România a înregistrat anul trecut cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final al gospodăriilor populaţiei, în cadrul statelor membre UE, acesta fiind cu 42% mai mic decât media UE. România este urmată de de Bulgaria (41% sub media UE) şi Polonia (38% sub media UE).