Drumuri naționale și căi ferate reabilitate, construcția unui pod peste Prut, a liniei electrice Vulcănești-Chișinău și încheierea studiului de fezabilitate pentru prima autostradă din R. Moldova. Sunt câteva planuri anunțate azi de premierul Dorin Recean, ce se regăsesc într-un plan guvernamental de modernizare a infrastructurii din următorii doi ani.
Astfel, premierul a anunțat că până în 2026 va fi reabilitat drumul Leușeni – Hâncești și finalizat traseul Soroca – Arionești – Otaci, cu o lungime de 40 de kilometri. De asemenea, va fi terminat drumul de ocolire Vulcănești – Slobozia Mare, care face legătura cu Portul Giurgiulești și va fi încheiat studiul de fezabilitate pentru prima autostradă din R. Moldova, Ungheni – Chișinău – Odesa. Urmează să fie modernizat și un segment de 150 km de cale ferată de la Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căușeni.
„Pentru chișinăuieni, dar și pentru toată țara, vom construi încă un sector din Centura capitalei, care va fluidiza traficul și va avea 4 benzi de circulație pe o distanță de aproape 7 km. Tot pentru chișinăuieni și pentru toată țara vom finaliza reparația Circului din Chișinău”, a declarat premierul Dorin Recean.
Șeful executivului a reamintit și proiectul de construcție a unui nou pod rutier peste Prut, la Ungheni, și despre renovarea și dotarea cu blocuri sanitare a peste 150 de școli.
„Vom finaliza cel puțin 10 școli-model din cele 35 planificate de Ministerul Educației, ceea ce înseamnă reparație capitală, dotare la standarde europene, renovarea terenurilor de sport, amenajarea curților, asigurarea eficienței energetice și implementarea tehnologiilor digitale”, a mai adăugat Dorin Recean.
Premierul anunță și investiții în sectorul energetic, în special în proiecte de eficiență energetică.
„Linia de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău, care va asigura independența energetică a Republicii Moldova și acces la piața românească și cea europeană de energie electrică. Proiectele de eficiență energetică pentru 80 de blocuri și 600 case individuale, pentru 15 instituții medicale, iar 60 mii de gospodării vor primi eco-vouchere, care vor permite schimbarea aparatelor electrice pe unele noi, mai economicoase. Vom continua să stimulăm investițiile în proiecte de producție a energiei verzi. Am lansat deja licitații pentru producția 105 MW eoliene si 60 MW fotovoltaice. În același timp vom începe un proiect național de eficiență energetică a locuințelor și a clădirilor publice pentru a economisi și a plăti mai puțin pentru energie”, a mai adăugat Dorin Recean.
Pentru toate proiectele anunțate de Guvern, în următorii doi ani, statul urmează să aloce 3,5 miliarde de lei, iar o sumă similară va fi investită și partenerii externi, în special cei europeni. Șeful executivului a vorbit și despre realizările din ultimii doi ani. Recean a precizat că, la ora actuală, sunt încheiate sau sunt în proces de finalizare 850 proiecte de infrastructură, iar până la sfârșitului anului vor fi finalizate alte 500 de proiecte. Premierul anunță că din 2022 au fost reabilitate 530 de km de drumuri naționale, regionale și locale, peste 478 de km de rețea de apă și canalizare și au fost renovate aproximativ 200 de școli și grădinițe.