VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul atenționează asupra unor filmulețe false despre pretinse acțiuni de „pregătire militară a tinerilor” în tabere

În spațiul online apar tot mai multe falsuri care lovesc în actuala guvernare și repetă retorica mincinoasă a Rusiei. Ieri, 30 mai, la doar o zi după ce compania Meta, deținătoare a Facebook, a închis peste 1300 de conturi afiliate grupării criminale Șor, pe site-urile online cu filme și seriale piratate au apărut două filmulețe de promovare a unor pretinse acțiuni ale autorităților, transmite deschide.md.

În primul clip video se relatează despre o așa-zisă inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării, în parteneriat cu UE, de a deschide, de la 1 iunie, o tabără militară numită „Apărătorii Moldovei”. Autorii acestui fake încearcă să exploateze frica moldovenilor de război. De asemenea, sunt folosite ostentativ imagini cu drapelul Uniunii Europene și cu ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, pentru a discredita parcursul european al R. Moldova.

„Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova își asumă o misiune importantă. Să educe generația tânără în spiritul patriotismului și pregătirea de a respinge în orice moment atacurile inamice. Cu sprijinul UE, Ministerul deschide prima tabără militar-turistică pentru copii „Apărătorul Moldovei”. Începând cu 1 iunie, pe teritoriul unde au avut loc exercițiile NATO Swift Response, elevii din clasele superioare vor învăța abilități de bază pentru apărarea patriei. Sub îndrumarea militarilor experimentați din batalionul „Fulger”, copiii vor învăța să se orienteze în teren, să supraviețuiască în condiții de câmp și să folosească armele. Să înculce spiritul de luptă vor fi militari profesioniști din Germania, România și Ucraina” se declară în filmuleț.

Într-un alt video, se lansează un apel fals, pretins a fi din partea autorităților, ca cetățenii să susțină o așa-zisă taxă patriotică, care propune ca 10 la sută din toate transferurile bănești venite din străinătate să fie vărsate în bugetul statului.

„În total, 10% din suma fiecărui transfer din străinătate va aduce țării în plus 175 milioane de dolari. Acest lucru va permite reparații de drumuri, cumpărarea de computere pentru școli, instalarea comunicațiilor pe casele moldovenilor acolo unde încă nu s-a făcut din lipsă de bani. Chiar și departe de casă, este important să îți amintești de unde vii și să-ți ajuți compatrioții. Ajută Moldova, susține introducerea unei taxe patriotice – 10% din fiecare transfer din străinătate în bugetul statului” se notează în filmuleț.

Clipurile video, care apar ca publicitate, trimit utilizatorii care le accesează direct pe pagina oficială a Guvernului R. Moldova. Purtătorul de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. 

”Dragi prieteni, am trăit ca să o vedem și pe asta. Pe site-urile cu filme piratate au apărut clipuri video sponsorizate în limba română care promovează minciuni și narațiuni inventate. Este evident că aceste clipuri sunt parte dintr-o campanie de dezinformare (Privet, Maskva!)” a scris Vodă, sugerând că în spatele autorilor acestor falsuri s-ar afla propaganda rusă.

El a venit și cu un set de recomandări pentru cetățeni cum să acționeze pentru a nu fi supuși falsurilor lansate în spațiul online.

„Instalați extensii de blocare a reclamelor: Utilizați AdGuard sau AdBlock pentru a evita aceste falsuri. Verificați sursele informațiilor: Consultați site-uri oficiale și de încredere înainte de a distribui astfel de știri. Raportați conținutul fals: Dacă vedeți clipuri sau postări false, raportați-le pe platformele respective de socializare. Și spuneți vă rog frumos mamei, tatei, buneilor, tanti Raiei din scară și pe chat-ul de Viber a blocului puneți! Protejați familia de falsuri!”, se mai arată în mesaj.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.