VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernarea vrea să dubleze numărul copiilor încadrați în creșe: Precizările deputatului Dan Perciun

În R. Moldova vor fi dezvoltate, începând din 2023, mai multe servicii alternative de îngrijire a copiilor cu vârste de până la 3 ani. Autoritățile își propun să dubleze, cel puțin, numărul copiilor care frecventează creșe.

La finele anului 2022, Parlamentul a adoptat legea care permite angajatorilor să amenajeze creșe pentru copiii propriilor salariați chiar la locul de muncă. Legea mai reglementează crearea mini-creșelor de tip familial pentru un număr maxim de cinci copii, de la vârsta de 4 luni și legiferează activitatea bonelor.

Serviciile alternative de îngrijire a copiilor vor funcționa în baza unor regulamente, inclusiv sanitare, care încă urmează să fie aprobate de Guvern. Indiferent de tipul de serviciu, copiii vor fi în grija unor persoane calificate care au urmat cursuri de formare profesională și care sunt numite în lege îngrijitor/ îngrijitoare.

Activitatea mini-creșele de tip familial și ale celor amenajate de către angajatori ar putea începe chiar în primul trimestru al anului 2023, a anunțat unul dintre autorii inițiativei, deputatul PAS, Dan Perciun, președintele comisiei protecție socială, sănătate și familie.

„O mini-creșă înseamnă că o persoană o să poată să presteze servicii de îngrijire pentru un grup de până la cinci copii, la domiciliul său sau la unul închiriat, într-o formă simplificată deținând patentă, acceptul Agenției Naționale de Sănătate Publică”, a explicat deputatul.

Amenajarea mini-creșelor de tip familial ar urma să fie subvenționată, a spus deputatul. „Deja există un angajament al UNICEF în valoare de 1,5 milioane de euro în acest sens. Mai există un angajament din partea unui fond de investiții britanic la fel de 1,5 milioane de euro. O să căutăm resurse suplimentare și în bugetul de stat pentru a impulsiona acest sector.”

Crearea unui număr cât mai mare de asemenea servicii alternative de îngrijire a copiilor este o prioritate a guvernării, a mai precizat Dan Perciun. „Având în vedere rata foarte mică de ocupare a femeilor cu vârste 25-35 de ani care au copii față de cele care nu au copii, dar și față de bărbați de vârste similare. Avem aici un potențial economic nevalorificat”, a explicat deputatul.

„Totodată vrem să asigurăm servicii calitative pentru copii și o îngrijire corespunzătoare. Astăzi sunt locuri insuficiente în serviciile deja disponibile și create de către stat”, a adăugat Perciun.

Doar 1 din 10 copii cu vârste de până la 3 ani frecventează o instituție de educație timpurie, arată datele Biroului Național de Statistică. Rata mică se explică mai ales prin numărul limitat de creșe și de locuri în ele. Rata de acoperire cu creșe fiind de 20%.

„Numărul copiilor cu vârste de 0-3 ani este de circa 100.000. La moment, sunt încadrați 10.000-15.000. Planul este să dublăm, cel puțin, acest număr. Depinde foarte mult de viteza cu care o să reușim să stimulăm antreprenoriatul în acest domeniu”, a spus Dan Perciun.

Potrivit deputatului, în Fondul național pentru dezvoltare regională și locală urmează să fie inclus un subprogram separat pentru finanțarea deschiderii creșelor publice de către autoritățile locale.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.