VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Guvern nou cu miniștri vechi: cei mai mulți membri ai Executivului s-ar putea regăsi în noua garnitură guvernamentală

Demisia Guvernului Gavrilița și nominalizarea, de către președinta Maia Sandu a lui Dorin Recean pentru funcția de prim-ministru este dezbătută și comentată și de presa internațională, nu numai de cea de la noi.

New York Times (NYT), o publicație americană renumită, a dedicat un articol despre demisia premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Acest text inserează și opinia lui Nicu Popescu, care a exercitat funcția de ministru moldovean de Externe. Potrivit oficialului, „o mare parte” din fosta echipă va rămâne în cea a lui Dorin Recean, candidatul desemnat de președinta Maia Sandu, în urma consultărilor cu fracțiunile.

„Natalia Gavriliță a fost prim-ministru din 2021, când a preluat conducerea guvernului, după ce alegerile au dat o majoritate puternică în Parlament politicienilor pro-occidentali. Prim-ministrul pro-occidental al Moldovei, o națiune cu probleme est-europene, care se învecinează cu Ucraina, și-a dat demisia vineri, lovită de o criză energetică severă, inflație în creștere și rachete rătăcitoare ca urmare a războiului care se desfășoară alături”, scrie NYT.

Publicația mai atrage atenția că oficialii și analiștii au spus că plecarea ei nu va împinge fosta republică sovietică înapoi pe orbita Moscovei și nici nu va schimba aspirațiile acesteia de a adera la Uniunea Europeană. În următoarea ordine de idei, a fost plasată declarația lui Nicu Popescu, cu care reporterii au vorbit la telefon.

„Nu este o criză, ci doar o remaniere normală a guvernului”, a declarat Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova, într-un interviu telefonic. El a spus că o „mare parte” din echipa primului-ministru va rămâne la locul de muncă.

Din articolul de pe NYT, nu este clar dacă Nicu Popescu își va păstra fotoliul.

Premierul desemnat are la dispoziție două săptămâni pentru a-și constitui echipa și pentru a elabora programul de guvernare, pe care să-l prezinte Parlamentului de la Chișinău, pentru a obține votul de încredere din partea Legislativului. Anterior, se vehicula că Ala Nemerenco își va păstra funcția de ministră a Sănătății.

Autor

  • Hadarca Natalia

    Producătoare la „Vocea Basarabiei”. A activat la publicațiile „Jurnal de Chișinău”, „Timpul”, „Adevărul”, „Evenimentul Zilei”. A fost desemnată printre cei 10 jurnaliști ai Anului 2011.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.