VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Germania pregătește extinderea rapidă a rețelei de buncăre, în fața riscului unui atac rusesc în următorii patru ani

Germania elaborează un plan ambițios de extindere a rețelei sale de adăposturi anti-bombă, în contextul îngrijorărilor crescânde legate de un posibil atac militar al Rusiei în următorii patru ani. Anunțul a fost făcut de Ralph Tiesler, șeful Oficiului Federal pentru Protecție Civilă și Asistență în Caz de Dezastre (BBK), care a avertizat că, în prezent, Germania nu este pregătită adecvat pentru un eventual conflict major, transmite The Guardian, citat de HotNews.

„Suntem îngrijorați de riscul unui război de agresiune major în Europa”, a declarat Tiesler pentru Süddeutsche Zeitung, subliniind necesitatea unei conștientizări naționale privind realitatea conflictului.

- Advertisement -

În acest sens, autoritățile germane pregătesc un plan care va fi prezentat la sfârșitul verii și care prevede transformarea spațiilor existente – cum ar fi stațiile de metrou, tunelurile, garajele subterane și subsolurile clădirilor publice – în adăposturi civile. Scopul este de a crea capacități de protecție pentru cel puțin un milion de persoane.

În prezent, doar 580 dintre cele aproximativ 2.000 de buncăre rămase din perioada Războiului Rece mai sunt funcționale, acestea putând adăposti circa 480.000 de persoane – o proporție infimă raportată la populația Germaniei. Prin comparație, Finlanda are spații de protecție pentru 85% din populația sa.

Tiesler estimează că vor fi necesare cel puțin 10 miliarde de euro în următorii patru ani pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apărare civilă, iar pe termen mai lung, până la 30 de miliarde de euro în următorul deceniu.

Oficialul a făcut și un apel direct către populație, solicitând pregătirea de stocuri de urgență acasă: „Acumulați suficiente provizii pentru 10 zile, dacă este posibil. Dar chiar și o aprovizionare pentru cel puțin 72 de ore ar fi de mare ajutor.” Tiesler a pledat și pentru înființarea unui serviciu de protecție civilă, obligatoriu sau voluntar, ca parte a unui efort național de creștere a rezilienței în fața unui potențial conflict.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.