VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Germania a înregistrat în 2022 un record istoric al inflaţiei din cauza războiului rus din Ucraina, de 7,9%

Germania a înregistrat, în 2022, un nivel al inflaţiei de 7,9% - un record istoric de la înfiinţarea statului, după al Doilea Război Mondial -, o creştere din cauza „preţurilor produselor energetice şi alimentare de la începutul Războiului din Ucraina”, confirmă marţi Institutul Naţional german de Statistică Destatis, relatează AFP.

„Nivelul inflaţiei anuale istroic de mari este cauzat în principal de creşteri extreme ale preţutrilor produselor energertice şi alimentare de la începutul Războiului din Ucraina”, declară, citată într-un comunicat, preşedinta Destatis, Ruth Brand.

Creşterea preţurilor a atins un vârf de 10,4% în decurs de un an, în octombrie, potrivit normelor naţionale, în prima economie a Uniunii iEuropene (UE).

Însă ea a început să încetinească, începând din noiembrie, după ce Berlinul a deblocat o anvelopă în valoare de 200 de miliarde de euro, ceea ce a condus la o plafonare a preţurilor.

În decembrie, inflaţia a continuat să scadă - din cauza ajutoarelor de stat - şi a atins 8,6% în decurs de un an, confirmă marţi Destatis.

În decurs de o lună, preţurile scad în medie cu 0,8%.

Ajutoarele de la Guvern au permis o scădere a preţurilor gazelor naturale - cu -39,1% - şi carburanţilor - cu -8,9% - faţă de nivelul din noiembrie.

Însă electricitatea - +0,4% - şi hrana - +0,8% - au crescut.

Creşterea indicelui armonizat al preţurilor, folosit ca referinţă de către banca centrală Europeană (BCE), a scăzut în decembrie - la 9,6% în decurs de un an, confirmă Destatis.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.