VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Geoană, întrebat despre R. Moldova: Dacă vor să vină alături de noi în Europa, e momentul să facă o opţiune şi trebuie să le fie mai puţin frică de Rusia

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, crede că dacă Republica Moldova doreşte să vină în Europa, acum este momentul să facă o opţiune, precizând că trebuie să îi fie mai puţin frică de Rusia, care de-abia se descurcă în Ucraina. El a precizat că nu crede că este un risc militar la adresa Republicii Moldova din partea Rusiei.

Mircea Geoană a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum interpretează gestul preşedintelui american Joe Biden de a cere liderilor politici să o aplaude în picioare pe Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.

„Cred că este un gest foarte frumos. Şi cred că este un gest meritat, pentru că, deşi Republica Moldova e într-adevăr o ţară mult mai mică ca dimensiune, nu este în conflict direct deşi Rusia face o presiune gigantică asupra Republicii Moldova şi face presiune pe toate fronturile. Este război hibrid la maximum. Nu e război cald ca în Ucraina, dar este război hibrid la maxim împotriva Republicii Moldova. Şi nu doar preşedintele Biden spune acest lucru. Eu îmi aduc aminte, preşedintele Macron, cancelarul Scholz. Nu mai vorbesc de liderii români”, a afirmat Mircea Geoană.

El a adăugat că Republica Moldova are acum un profil foarte ridicat în Occident.

“Republica Moldova are un profil foarte, foarte ridicat acum, în lumea occidentală, inclusiv la noi, la NATO. Ei sunt parteneri cu NATO de 30 de ani. Noi respectăm faptul că este o ţară neutră. Constituţia Republicii Moldova spune că e o ţară neutră, dar nu e o ţară indiferentă pentru NATO. Şi mai este ceva în plus şi eu lucrez extrem de mult în această direcţie. Republica Moldova este un partener comun al NATO şi al Uniunii Europene. De aceea, mă bucur foarte mult că preşedintele Macron şi liderii europeni au decis să facă summitul, al doilea summit al comunităţii politice Europene la Chişinău, la final de mai, început de iunie”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.

El a subliniat că dacă Republica Moldova doreşte să trăiască în continuare în sărăcie, atunci va rămâne sub influenţa rusească, iar dacă vrea să aibă o şansă să schimbe lucrurile, atunci Europa este locul potrivit pentru aşa ceva.

El crede că şansa Republicii Moldova de a evada de la periferia Europei este în această perioadă.

„Şocul geostrategic care a influenţat căderea comunismului a fost dizolvarea URSS-ului. Şi dizolvarea URSS-ului a antrenat războiul din Transnistria. Şansa ca dânşii să evadeze de la periferia Europei vine o dată la câteva generaţii. Acum este momentul. Dacă vor să stea acolo, e decizia dânşilor. Dar dacă vor să vină alături de noi în Europa, alături de noi, în lumea democratică şi civilizată şi mai prosperă, e momentul să facă o opţiune şi trebuie să le fie mai puţin frică de Rusia pentru că Rusia de-abia se descurca cu Ucraina. Nu cred că este un risc militar la adresa Republicii Moldova în acest moment”, a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO. 

El a mai fost întrebat cât de iminentă este o lovitură de stat din partea Rusiei la Chişinău.

„Există într-adevăr din partea Federaţiei Ruse un fel de reflex, un reflex imperial. În clipa în care Ucraina, înainte de Maidan, a încercat să meargă către Europa prin acordul de liber schimb, au încercat să o oprească. În clipa în care Republica Moldova acum face un pas decisiv către Europa, încearcă să o oprească. Nu pot spune şi nici chiar dacă ştiu mai multe decât pot să spun public că este ceva iminent, dar este clar că este o încercare masivă din partea Federaţiei Ruse să oprească drumul european al Republicii Moldova, inclusiv prin destabilizare, inclusiv folosirea de cozi de topor din Moldova, pentru că mai au şi aşa ceva, au multă influenţă, au multă media. De aceea este foarte, foarte important ca, dincolo de ceea ce face guvernul de la Chişinău, şi noi din România, şi noi din Bruxelles şi noi din America, din Germania, din Franţa, să spunem celor din Republica Moldova că trebuie să aleagă. Şi credem, şi nu spun asta pentru că suntem noi în NATO şi în UE sau sunt eu la conducerea NATO, că este infinit mai bine în Occident decât undeva la periferia unui imperiu care şi aşa este în mare declin”, a mai transmis Mircea Geoană.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.