VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

General român, despre o posibilă alipire a Transnistriei la Rusia: O problemă pentru R. Moldova înseamnă o problemă pentru România

Dacă e o problemă pentru Republica Moldova, e o problemă și pentru România. Astfel a comentat generalul român în rezervă, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS), Marius Crăciun, declarațiile opozantului transnistrean Ghenadie Ciorba, precum că la congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, scrie Deschide.md.

Într-un comentariu pentru Antena 3 CNN, generalul a atras atenția asupra faptului că acum doi ani, la începutul invaziei în Ucraina, Administrația Prezidențială din Minsk a publicat imagini video cu o hartă cu săgeți îndreptate inclusiv către Republica Moldova.

Este clar că e o țintă, e un obiectiv. Transnistria este un obiectiv. Însă ceea ce vedem acum – anunțurile care se fac, declarațiile politice – este parte din strategia războiului hibrid înainte de perioada electorală extrem de importantă din Europa, prin care Putin își flexează mușchii și arată Europei că are un rol important de jucat. Este clar că deputatul acesta transnistrean a primit mutarea în plic de la Moscova. I s-a spus clar ce să spună, cum să spună”, a spus el.

Marius Crăciun susține, totuși, că aceste amenințări nu trebuie ignorate.

Din păcate, trebuie să luăm în considerare, la modul foarte serios, aceste amenințări. Pentru Republica Moldova este o mare problemă și, dacă este o problemă pentru Republica Moldova, este o problemă mare și pentru România. Sper ca reprezentanții clasei politice de la noi ia în considerare foarte serios toate aceste amenințări din punct de vedere militar”, a adăugat el.

Generalul a precizat că la ora actuală, însă, Transnistria este în afara razei de acțiune posibile a rușilor.

Există o porțiune importantă pe teritoriul Ucrainei (în zona sudică, n.r.) pe care rușii trebuie mai întâi să o cucerească pentru a ajunge în Transnistria. Deci, deocamdată sunt doar declarații politice. Însă pentru a evalua precis toate pericolele, este important ca noi, românii, să înțelegem că avem un agresor la graniță și trebuie să ne luăm toate măsurile să ne pregătim”, a declarat fostul comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale din România.

Generalul (r.) Marius Crăciun a amintit că rușii nu sunt la prima încercare de a destabiliza Republica Moldova.

Nu le convine absolut deloc guvernarea Maiei Sandu, nu le convine absolut deloc dorința moldovenilor de a face parte din comunitatea europeană. Sunt și aici câteva soluții pe care clasa politică trebuie să le identifice, și de la ei și poate și de la noi. Însă cert este că Republica Moldova trebuie să continue pe calea europeană, să își dezvolte economia, să-și dezvolte și mai mult armata, care nu este în cei mai buni parametri acum, cum nu este nici a noastră cei mai buni parametri acum. Însă noi suntem în NATO și în Uniunea Europeană, spre deosebire de Republica Moldova”, a conchis el.

Amintim că opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a declarat anterior că la congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

Biroul politici de reintegrare a declarat că urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.

„Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, precizează Biroul.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.