VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Gazele de la fermentarea vinului pot deveni foarte periculoase. Specialiștii vin cu recomandări

În toiul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului. Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acesteia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise.

Potrivit IGSU, gazul toxic emanat în urma procesului de fermentație este mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului, în concentrații înalte. Intoxicația cu dioxid de carbon  se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces.

În acest sens, potrivit specialiștilor aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viața și sănătatea persoanelor.

Astfel, oamenii sunt îndemnați să nu intre în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat sau cel mai bine este ca produsul să fie ținut în aer liber pentru evitarea riscurilor.

Pentru a verifica concentrația de oxigen în beciuri și subsoluri, salvatorii recomandă oamenilor să aprindă o lumânare, iar în cazul în care aceasta se stinge, să nu intre în interior, întrucât aportul de oxigen este insuficient.

Angajații IGSU au mers la 28 septembrie într-o gospodărie din localitatea Corjova, raionul Criuleni au oferit gospodarilor pliante informative cu recomandări, care urmează să fie respectate.

Activități similare sunt desfășurate de IGSU în toată țara pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, cu scopul prevenirii cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon.

Potrivit datelor IGSU, pe parcursul anului 2022 și de la începutul anului 2023, două persoane au primit intoxicație cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului, fără consecințe fatale.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.